Osječko-baranjska županija izdvaja dva milijuna kuna za obranu od tuče

Osječkobaranjska županija ove će godine u obranu od tuče uložiti dva milijuna kuna, od toga 400.000 kuna u pokusni projekt obrane od tuče aviogeneratorom, što bi trebalo smanjiti štete na usjevima, istaknuto je na današnjem sastanku osječkobaranjskog župana Krešimira Bubala s predstavnicima Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i voćarskovinogradarskih udruga.

Štete su na usjevima samo prošle godine dosegnule oko 34 milijuna kuna. Bubalo je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim sustavom obrane od tuče, ocijenivši kako Županija državi redovito plaća svoje obveze za tu namjenu, a da, primjerice, Baranja uopće nije zaštićena protugradnim raketama. Dodao je da se ulaganjima u spomenuti pokusni projekt, sufinanciranjem osiguranja usjeva te kupnjom zaštitnih mreža nastoji poboljšati zaštita cijeloga županijskog područja.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić ocijenio je kako je sustav aviogeneratora još nedostatno znanstveno ispitan i provjeren u praksi te da Zavod ne može preuzeti odgovorost za njegovu provedbu. Bubalo je kazao kako će Županija ipak početi projekt jer je, kako drži, veći dio Županije slabo zaštićen od tuče.



(Hina) xivuc yvkn

Pročitajte više