Oslobođen kanadski pisac iranskog podrijetla

KANADSKI pisac iranskog podrijetla Ramin Jahanbegloo u srijedu je oslobođen iz zatvora u Teheranu, nakon što je u njemu proboravio četiri mjeseca pod optužbom za špijuniranje i pokušaj podrivanja iranskog režima, objavile su agencije.

Jedan je iranski dužnosnik, kojeg citiraju iranske agencije, početkom kolovoza rekao kako je Jahanbegloo priznao pokušaj podrivanja vjerske vlasti u Islamskoj republici i ispričao se. Iranski pravosudni dužnosnik Sadeghi rekao je kako je "Jahanbeglou dosad bio u pritvoru u zatvoru Evine" u Teheranu i da je pušten na uvjetnu slobodu, objavila je iranska agencija Fars, a prenio AFP.

Pisac, koji ima i kanadsku i iransku putovnicu, uhićen je u svibnju dok je čekao na zrakoplov kojim je trebao otputovati u Europu. Optužen je za "veze sa strancima i urotu protiv islamskog režima", ali ni četiri mjeseca nakon zatvaranja, iranska država nije protiv njega podigla službenu optužnicu.

U srpnju je EU u priopćenju izrazila zabrinutost zbog piščeve sudbine, a kanadske vlasti zahtijevale su da Jahanbeglou ili bude optužen ili pušten na slobodu, pa je jedan kanadski diplomat, prema posanju Reutersa, iako nije mogao potvrditi vijest o njegovom oslobađanju, rekao da je, ako je istinita, ta odluka donesena u pravi trenutak, jer ga se više nije moglo držati u zatvoru bez optužnice.

Jahanbegloo se školovao na Harvardu i Sorbonnei, na kojoj je obranio i doktorat iz filozofije. Pripadnik je skupine "Moderna misao" Centra za iranska kulturna istraživanja, a često je pisao o demokraciji i nenasilju.

Pročitajte više