Oslobođena Afganistanka koje je osuđena na 12 godina zatvora nakon što je silovana

AFGANISTANKA koja je, nakon što ju je član rodbine silovao, nedavno osuđena na 12 godina robije zbog preljuba, odnosno vanbračnog seksa, danas je oslobođena zahvaljujući intervenciji predsjednika Hamida Karzaija.

Žena, zbog svoje sigurnosti identificirana samo kao Gulnaz, je zajedno sa svojom dvogodišnjom kćerkom smještena u sklonište za žene u Kabulu. Njena daljnja sudbina je još uvijek neizvjesna, a vlasti strahuju kako bi u konzervativnom afganistanskom društvu mogla imati problema, jer je "svojoj zajednici donijela veliku sramotu".

Podsjetimo, Gulnaz je pred dvije godine silovao muž od njene rodice. Tada je imala samo 19 godina, te je odlučila skrivati što se dogodilo. Međutim, ubrzo je shvatila kako je ostala trudna, a otac je bio upravo njen napadač. To joj nažalost nije donijelo suosjećanja okoline, već tužbu kada je prijavila što se dogodilo. Sud ju je osudio na 12 godina zavora zbog seksa izvan braka.

Ubrzo je došla pod pritisak da se uda za čovjeka koji ju je silovao, kako bi tim činom "smanjila razdor između dvije obitelji, povratila svoju čast i legitimizirala svoje dijete". Gulnaz je čak bila spremna pristati na to kako bi spasila sebe i svoje dijete, iako nije željela imati ništa sa čovjekom koji ju je silovao. 

Zahvaljujući dekretu predsjednika Karzaija, te podršci ministra pravosuđa koji je predložio pomilovanje, Gulnaz je kazna ukinuta te je puštena na slobodu. Unatoč slobodi, njena perspektiva nije bajna jer žene u njenoj situaciji često budu ubijene "zbog sramote koju su njihova djela donijela zajednici".

Pročitajte više