Oslobođena košarkašica stigla u SAD, ruskog "trgovca smrću" u Moskvi dočekala obitelj

Foto: Profimedia

KOŠARKAŠKA zvijezda Brittney Griner stigla je danas u SAD nakon 10-mjesečnog zatvora u Rusiji koji je okončan razmjenom zatvorenika i puštanjem iz američkog zatvora trgovca oružjem Viktora Bouta kojeg je u zračnoj luci u Moskvi dočekala obitelj.

Griner je, javlja Reuters, sletjela u San Antonio, u Teksasu. Razmjena zatvorenika dogodila se u četvrtak u zračnoj luci Abu Dabi, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Jučerašnja razmjena je rijedak trenutak suradnje između Rusije i SAD-a nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, no Kremlj je dao do znanja da to nije znak poboljšanja odnosa.

Uhićena zbog ulja kanabisa

Dvije su zemlje razmijenile zarobljenike i u travnju, kada je Rusija oslobodila bivšeg marinca Trevora Reeda, a SAD ruskog pilota Konstantina Jarošenka. Griner (32), dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Phoenix Mercuryja, uhićena je 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci nakon što su u njenoj prtljazi pronađeni ulošci za vape s uljem kanabisa, koje je u Rusiji zabranjeno. 

Pregovori o njezinu puštanju bili su se zakomplicirali nakon ruske invazije na Ukrajine 24. veljače i kasnijim urušavanjem odnosa između Washingtona i Moskve. Osuđena je 4. kolovoza na devet godina zatvora zbog posjedovanja i krijumčarenja droge. Priznala je krivnju, ali je rekla da je napravila "pogrešku" i da nije namjeravala prekršiti zakon.

Najavljujući njezino puštanje jučer, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je zamjena okončala ono što je opisao kao višemjesečni "pakao" za nju i njezinu suprugu. Dok se Griner vraćala kući, Bout je doputovao u Moskvu i zagrlio majku i suprugu, pokazale su televizijske snimke.

Pročitajte više

 

Pročitajte više