"Oslobođenje": Rusi žele onemogućiti Hrvatsku u utrci za tržište plina u BiH

IZASLANSTVO ruskog "Gazeksporta" dolazi ovog tjedna u Sarajevo kako bi učvrstilo poziciju ekskluzivnog dobavljača plina za područje Bosne i Hercegovine i onemogućilo konkurenciju koja ruskoj tvrtki prijeti iz Hrvatske, piše u utorak sarajevsko "Oslobođenje".

Prema navodima ovog lista, Rusi žele s vlastima BiH prije svega razriješiti pitanje ratnog duga za isporučeni plin koji je dosegnuo iznos od 108 milijuna dolara, utvrditi ovu cijenu za buduće isporuke te sklopiti ugovor o isporuci plina za razdoblje od dodatnih tri do pet godina.

"Oslobođenje" tvrdi da je manje-više sve unaprijed dogovoreno, ali da za bosanskohercegovačku stranu predstojeći razgovori neće biti naročito ugodni jer Rusi čine sve ne bi li uspostavili dugoročni utjecaj na gospodarstvo u BiH.

"Njih pomalo hvata panika od činjenice da bi najavljenim dovođenjem hrvatskog plinovoda do granice BiH naša zemlja imala mogućnost da taj važan energent nabavi i od drugih kupaca", zaključuje "Oslobođenje" no pri tom ističe kako Rusima za sada odgovara politika Vijeća ministara BiH koje kroz srednjoročnu razvojnu strategiju zemlje promovirana oslanjanje na ruske dobavljače plina.

Sarajevski list kritizira Vijeće ministara jer u ovu strategiju uopće nije uvrstilo moguću gradnju alternativnih plinovoda, primjerice preko Slavonskog Broda.

Dugoročni ugovor o isporukama plina s "Gazeksportom", zaključuje "Oslobođenje", zapravo će onemogućiti konkurenciju što je opet protivno Zakonu o javnim nabavama u BiH.

Pročitajte više