"Oslobođenje": Slijedi li opoziv Branka Kesića?

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić morao bi konačno, početkom idućeg tjedna, izvijestiti državno Predsjedništvo o "ponižavajućoj činjenici" da susjedna Republika Hrvatska ni nakon stotinu dana nije poslala suglasnost za novoimenovanog veleposlanika te zemlje u Zagrebu Branka Kesića, piše u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".

Sarajevski list podsjeća kako u nepisanoj diplomatskoj praksi postoji pravilo da se zahtjevi za davanje agremana rješavaju u roku od 60 dana, a u iznimnim situacijama taj se rok može produžiti za još 30 dana. Ukoliko suglasnost ne stigne za 90 dana, država koja ga je zatražila treba žurno donijeti odluku o opozivu spornog veleposlanika i imenovati novoga. U protivnom, riskira dalje narušavanje diplomatskog i političkog ugleda, piše "Oslobođenje".

"Mislim da su naše uprave svoj posao završile", kazao je za ovaj list Ivan Mašina, djelatnik Ureda za informiranje Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske koji pri tom nije otkrio je li očitovanje hrvatskog MVP-a poslano Uredu predsjednika RH Stjepana Mesića, kao ni zbog čega se toliko dugo čeka na suglasnost za Kesića.

Više neimenovanih izvora u MVP i državnom vrhu BiH potvrdilo je kako je očevidno da RH neće Kesiću dati diplomatsku pristupnicu te da je skandalozno što Ivanić ne poduzima ništa, piše "Oslobođenje". "Čak i ako bi Hrvatska nakon svega odaslala suglasnost, što je malo vjerojatno, to bi bila jasna poruka BiH da njen veleposlanik Kesić nije dobrodošao u susjednoj državi i da će njegov krajnji diplomatski domet biti porta Ministarstva vanjskih poslova RH", prenosi list riječi neimenovanog bosanskohercegovačkog diplomata.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više