Osmi dan štrajka liječnika, najavljeni pregovori štrajkaškog odbora u Ministarstvu zdravstva

OSMOGA dana štrajka liječnika u Ministarstvu zdravstva održat će se razgovori predstavnika Štrajkaškog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) s potpredsjednikom Vlade Antom Simonićem i ministrom zdravstva Androm Vlahušićem.

Na sastanku bi, kako je najavljeno, potpredsjednik Vlade Simonić i ministar Vlahušić Štrajkaškom odboru HLS-a trebali ponuditi ´inicijativu za mirno rješavanje nastalog spora´. Predsjednik Štrajkaškog odbora Ivica Babić potvrdio je sinoć da će se odazvati pozivu i da pozdravlja tu inicijativu, te je izrazio nadu da će razgovori dovesti do sporazuma s Vladom o sindikalnim zahtjevima.

ŠTRAJK liječnika počeo je 15. siječnja, a sindikat traži povećanje plaća liječnika s položenim državnim ispitom na dvije prosječne hrvatske plaće ili sedam tisuća kuna, a za liječnička specijalista dvije i pol prosječne plaće ili devet tisuća kuna.

Vlada ne prihvaća zahtjev za 45 postotnim povećanjem plaća, a ministar Vlahušić ocjenjuje kako HLS ucjenjuje Vladu. Prihvaćanje takvih zahtjeva za povećanje plaća, smatra Vlahušić, uništilo bi cjelokupni sustav plaća u javnom sektoru.

U ponedjeljak je HLS obustavio u bolnicama tzv. hladni pogon odnosno prijam i operacije koje nisu hitne, te rad bolničkih poliklinika, pa bolnice rade u smanjenom obimu. Vlahušić smatra da je HLS time prekoračio ovlasti jer je pozivao građane da ne dođu u bolnice, te najavio da će, strada li netko, zbog nepružanja zdravstvene pomoći svaki takav liječnik snositi i krivičnu odgovornost.

Pročitajte više