Osnovan vukovarski Klub sudaca

Na osnivačkoj skupštini vukovarskog Kluba sudaca, prvom takve vrste u Hrvatskoj, danas je u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru za predsjednika izabran Ante Zeljko, predsjednik Županijskog suda u Vukovaru.

Po riječima predsjednika Ante Zeljka, osnivanje Kluba sudaca doprinos jer europeizaciji, ne samo vukovarskog područja, već i cijele Hrvatske.

Članovi Kluba, kojih je sada 28, poticat će druženje sudaca izvan radnog vremena, zauzimat će se za zaštitu suda i sudačkog poziva, promicanje ustavnosti i zakonitosti kao pravnih i etičkih vrednota građanskog društva, promicanje strukovnih interesa te očuvanje i jačanje neovisnosti sudbene vlasti.

"Želja nam je osnivanjem Kluba promjeniti sliku o sebi, da nas na spomen Vukovara ne vežu uvijek ratna stradanja", poručio je na osnivačkoj skupštini Ante Zeljko dodajući kako članovi vukovarskog Kluba sudaca nisu zadovoljni Udrugom hrvatskih sudaca (UHS) iz koje su, kako je rekao, vukovarski suci istupili u velikoj većini.

Nesuglasice između Udruge i vukovarskih sudaca nastupile su u veljači 2004. godine. Povod je bila izjava tadašnjeg predsjednika UHS-a Vladimira Gredelja koji je, nakon imenovanja četiriju sudaca za ratne zločine na vukovarskom Županijskom sudu, izrazio sumnju "u postojanje uvjeta da jedan od njih bude sudac županijskog suda".

Takvu Gredeljevu tvrdnju Zeljko je tada odbacio, a dio vukovarskih sudaca ubrzo je napustio UHS.

(Hina) xdra yvkn

Pročitajte više