Osnovana nova udruga za promicanje prava seksualnih i rodnih manjina Drugi korak

NAKON nedavnog raskola u udruzi Iskorak, nastao je Drugi korak, nova udruga za promicanje prava seksualnih i rodnih manjina, te za njihovu integraciju u hrvatsko društvo.

Do raskola nakon 5 godina rada došlo je zbog mimoilaženja u koncepciji metodologija, te poimanju "legitimnih ciljeva" kaže Dorino Manzin, predsjednik nove udruge.

"Naš put je kroz integraciju homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih manjina u društvo", rekao je Manzin u razgovoru za Index, pa nastavlja "seksualna orijentacija tada neće biti važna... Nitko ne smije biti ni diskriminiran ni povlašten zbog svoje seksualne orijentacije."

Dorino navodi kako je jedan od većih problema bio prošlogodišnja Gay pride parada. Mišljenja je kako se udruga Iskorak u tome trenutku postavila "skandalozno". Kao samo nekoliko primjera navodi bičevanje u javnosti, petokrake i "internacionalu".

Potvrdio je kako je jedan od razloga raskola to što je jedan dio članova u Iskoraku bio radikalan, dok je umjerenije članstvo izašlo i osnovalo Drugi korak. Od 12-ak aktivnih članova, u novu je gay i lezbijsku udrugu prešlo 7 članova kojima je dozlogrdila "kohabitacija" između članova Nadzornog odbora Iskoraka različitih metoda rada.

Kako je tek danas objavljeno osnivanje nove udruge, ona za sada radi bez prostorija. Do sada je Iskorak iznajmljivao prostorije na Iblerovom trgu, koje je ustupio SDP. Manzin napominje kako je inzistirao da se plaća najam za uredske prostorije od 24 kvadrata, kako bi udruga ostala neovisna.

Portal "Gay u obitelji" (www.gay-u-obitelji.com) prvi je projekt nove udruge. Zamišljen je kao podrška obiteljima pripadnika seksualnih i rodnih manjina, a gdje se mogu pronaći informacije koje bi potpomogle integraciji građana i građanki homoseksualnog ili biseksualnog usmjerenja, odnosno transrodnog identiteta.

Kaže kako to može biti nečiji sin ili kći, ali da to može biti i otac ili majka. U trenutku coming out-a nastupa šok i nevjerica s kojom se treba naučiti nositi. Potom nastupa faza osjećaja povrijeđenosti i samooptuživanja, a na kraju se njegova ili njezina seksualna orijentacija prihvaća ili dolazi do udaljavanja članova obitelji.

Također, otvoren je forum gdje ljudi svih orijentacija mogu razmjenjivati svoja iskustva, kao i rubrika "coming uot" (termin za javno obznanjivanje svoje drugačije seksualne orijentacije) koja bi trebala pomoći ljudima koji se nađu u sličnim situacijama.

E.A.J.

Pročitajte više