Rijedak slučaj: Ptičja gripa prešla na čovjeka. Pacijent je bio u kontaktu sa stokom

Foto: Shutterstock

Osoba u Teksasu je pozitivna na ptičju gripu nakon kontakta sa stokom. Zdravstveni dužnosnici navode da je pacijent poslije ophođenja s bolesnim kravama dobio crvenilo oko očiju. Stručnjaci su priopćili da je rizik za opću javnost nizak, ali da bi građani trebali poduzeti mjere opreza kada su u blizini bolesnih životinja. Pacijent iz Teksasa liječi se antivirusnim lijekom te je u izolaciji. 

Unatoč svom nazivu, virus nije ograničen samo na ptice, a posljednjih je tjedana otkriven kod krava u nekoliko država SAD-a, uključujući Teksas, Kansas i Michigan. Obično ne prelazi na ljude, osim u rijetkim slučajevima, piše BBC.

CDC: Izbjegavajte kontakt s bolesnim ili mrtvim životinjama

Virus ptičje gripe kod ljudi može uzrokovati infekcije gornjih dišnih putova i oka, ali i teža oboljenja poput upale pluća koja može biti fatalna. Prvi slučaj prelaska ptičje gripe H5N1 na čovjeka zabilježen je u SAD-u 2022. Osoba iz Colorada se razboljela nakon izravnog izlaganja zaraženoj peradi. Od simptoma je osjećala samo umor te se oporavila nakon nekoliko dana. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje ljudima da izbjegavaju kontakt s bolesnim ili mrtvim životinjama; uključujući divlje ptice, perad i stoku. Agencija također navodi da bi se trebalo izbjegavati konzumiranje nekuhanih ili nedovoljno kuhanih srodnih prehrambenih proizvoda poput nepasteriziranog mlijeka i sireva.

Žena u Kini umrla od kombiniranih sojeva ptičje gripe 

Kina je krajem siječnja ove godine izvijestila o smrti žene koja je podlegla infekciji kombiniranih sojeva ptičje gripe, H3N2 i H10N5, ocijenivši, međutim, da je rizik prijenosa s čovjeka na čovjeka i dalje nizak.  

Krajem studenoga 2023., 63-godišnja žena iz pokrajine Anhui koja je imala kronične zdravstvene tegobe, razboljela se te razvila simptome gripe - kašalj, grlobolju i temperaturu. Umrla je nakon 16 dana, priopćila je Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Analiza sekvence genoma virusa je pokazala da se radi o soju ptičje gripe H10N5 koji nema sposobnost učinkovite zaraze ljude. "Ovaj slučaj je epizoda prijenosa bolesti s jedne vrste na drugu, s ptica na ljude", priopćila je uprava. Probir bliskih kontakata je bio negativan i nisu otkriveni sumnjivi slučajevi, dodala je uprava. 

Pročitajte više