Muškarac povezan s napadom na Kapitol: Trump me zvao da dođem i rekao da će biti tamo

Foto: EPA

ŠEST osoba koje su 6. siječnja 2021. sudjelovale u napadu na američki Kapitol tvrdi da su došle u Washington jer ih je pozvao tadašnji predsjednik Donald Trump. Snimka njihovog svjedočenja prikazana je izbornom odboru američkog Zastupničkog doma.

"Znate, Trump je od mene tražio dvije stvari. Tražio je moj glas i zamolio me da dođem 6. siječnja u Washington", rekao je Matthew Walter, koji se ne smatra krivim za povezanost s neredima. Optužen je po devet točaka.

"Trump je rekao da će ići s nama"

Odbor je Waltera identificirao kao člana Proud Boysa, organizacije ekstremnih desničara i neonacista koja promiče nasilje. Walter je izjavio da su ga Trumpovi komentari potaknuli na dolazak u Washington, piše CNN.

Eric Barber, koji je u prosincu priznao krivnju za krađu i ilegalni ulazak u Kapitol, rekao je da je Trump njega osobno tražio i rekao da dođe u Washington tog dana.

"Mislio sam da je on puno toga učinio za nas i da je to jedino što traži od mene, pa sam pristao doći. Razočarao sam se, rekao je da će ići s nama i da će biti tamo", rekao je Barber u svjedočenju.

Pročitajte više