Ostanite bez prstiju - savršen izbor za doček Nove godine?

DOLASKOM prosinca i blagdanskih dana proizvođači pirotehnike dobili su svojih pet minuta slave. Ne treba spominjati kako svakog prosinca, ubrzo nakon što se pirotehnika nađe na policama dućana, počne opće veselje, koje uglavnom mlađi stanovnici Hrvatske prate pucanjem petardi.

U takvom okružju još jednu priliku za dobru zaradu vide proizvođači pirotehnike i trgovci koje niti najmanje ne brinu izvješća o tome kako svake godine od pirotehnike stradaju deseci djece i odraslih.

Potaknuti brojnim oglasima proizvođača pirotehnike za ovu priliku smo izdvojili oglas jedne tvrtke koja prodaje pirotehničke proizvode, a koja je svoj veliki oglas u boji naslovila rečenicom "Savršen izbor za najljepši doček Nove godine".

Oglas objavljen na dva A3 lista sadrži cijelu paletu proizvoda od kojih najskuplji, nazvan "veliko finale", košta 260 kn. Radi se o raketama sa, kako se navodi u oglasu, odličnim efektom. Za taj iznos kupac uz rakete dobije i dvije "rimske svijeće", "ručnu fontanu", "vatreno sunce" i redenik petardi.

Tu su i neizostavne petarde "piratice" koje se prodaju po cijeni od 14,90 kn po kutiji (100 komada), dok nešto jače "turbo piratice" stoje 24 kn. No, da ne bismo samo reklamirali pirotehničke proizvode, želimo se osvrnuti i na posljedice nestručnog rukovanja pirotehnikom.

Policija iz godine u godinu poziva na što pažljivije korištenje priotehnike, ali isto tako iz godine u godinu ljudi, uglavnom djeca, ostaju bez prstiju ili šake. Nerijetke su i ozljede očiju i lica, pa i teže povrede ukoliko osoba radikalno improvizira upotrebu pirotehnike.

Spomenimo i da vatreno oružje nikako ne priliči slavlju, te ga treba apsolutno izbjegavati. Da ne govorimo kako zakon ne dozvoljava upotrebu dugih i kratkih cijevi, bez obzira na kalibar, pri proslavi Nove godine, a sudovi i policija imaju zakonsko pravo kazniti prekršitelje zakona.

Priznajemo, Nova godina bez vatrometa nije Nova godina, ali bi se svatko onaj tko želi završetak stare i ulazak u Novu obilježiti vatrometom, trebao potruditi i osigurati svoju i sigurnost osoba s kojima uživa u novogodišnjoj noći.

Prisjetimo se slučaja od prije godinu dana kada se 5-godišnjak iz Potravlja, blizu Vrlike, teško ozlijedio tako što je petardu ubacio u otvoreni rezervoar goriva napuštenog automobila, u kojem je bilo goriva. Nakon eksplozije petarde i goriva došlo je do izbijanja plamena koji je dječaka teško opekao po licu.

Dječak je na sreću preživio nesreću, no sigurno je da odluka odraslih osoba koje su mu nabavile petarde nije bila savršen izbor za doček Nove godine.

I.K.

Foto: Arhiva

Pročitajte više