Oštar pad na Wall Streetu nakon vijesti o istrazi u Meksičkom zaljevu

NAKON što su američke vlasti objavile da su pokrenule istragu eksplozije i istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu, cijene dionica na Wall Streetu oštro su pale, i to najviše u energetskom sektoru.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo kaznenu istragu o naftnoj mrlji u Meksičkom zaljevu

Dow Jones indeks oslabio je 112 bodova, ili 1,11 posto, na 10.024 boda, S&P 500 potonuo je 1,72 posto, na 1.070 bodova, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 2.222 boda.

Značajan pad cijena uslijedio je upravo nakon vijesti o pokretanju istrage. Budući da nije precizirano protiv koga se točno vodi, oštar pad su zabilježile dionice svih kompanija koje imaju veze s ekološkom katastrofom.

Cijena dionice vlasnika bušotine British Petroleuma potonula je 15 posto, a jutros je zaronila daljnjih 1,5 posto. Od 20. travnja, kada je platforma eksplodirala, tržišna vrijednost britanske kompanije smanjena je za trećinu ili oko 75 milijardi dolara.

Ulagači se boje golemih odšteta

Cijene dionica ostalih kompanija koje imaju udjele u toj bušotini, Anadarka, Halliburtona, Transoceana i Camerona, potonule su između 10 i 19 posto. Te kompanije su i dosad bile pod pritiskom zbog procjena da bi troškovi neuspjele sanacije štete mogli iznositi i do milijardu dolara. Vijest o istrazi pokrenula je mogućnost dodatnih gubitaka tih tvrtki zbog golemih odšteta koje bi mogle uslijediti.

Stanju na američkoj burzi odmogao je i strah od širenja dužničke krize u eurozoni, što bi oslabilo europsko gospodarstvo i usporilo globalni tržišni oporavak. Ulagače je zabrinula i vijest o usporavanju industrijske proizvodnje u Kini. Dobre vijesti o jačanju američkog industrijskog i građevinskog sektora nisu bile dovoljne da bi promijenile pesimistično raspoloženje na tržištu.

Pročitajte više