Ostavite se pušenja i alkohola: "Smrtonosni kvartet" skraćuje život za 12 godina

ZNANSTVENICI su otkrili kako pušenje cigareta, pijenje alkohola, loša prehrana i slaba tjelesna aktivnost skraćuju život za čak 12 godina.

Ove četiri loše navike nazvane su "smrtonosnim kvartetom". Osobe koje svakodnevno upražnjavaju sve četiri loše navike imaju tri puta veću šansu za smrt od raka ili srčanog udara, za razliku od onih koji nisu skloni niti jednoj od tih aktivnosti, pišu svjetski mediji.

Svaka loša navika povećava rizik od smrti

Znanstvenici su 1984. i 1985 godine popisali 4.886 osoba koje su tada bile starije od 18 godina. Upisali su i koliko od "loših navika" ti ljudi upražnjavaju svakoga dana. Nakon više od 20 godina od popisa, 1.080 onih koji su sudjelovali u popisu je umrlo. 431 osoba obuhvaćena studijom je umrla od kardiovaskularnih bolesti, 318 od raka, a 331 zbog drugih razloga.

Pokazalo se kako se postotak onih koji su umrli povećava sa svakom lošom navikom koju imaju. Tako su najmanje umirali oni bez loših navika, a najviše oni koji su imali sve četiri. Pokazalo se da osoba koja je pušila, pila, loše se hranila i nije se kretala u prosjeku ima rizik od smrti kao da je 12 godina starija. U ovoj studiji su se kao loše navike navodili pušenje, hranjenje voćem i povrćem manje od tri puta dnevno, bavljenje fizičkim aktivnostima manje od dva sata tjedno i pijenje više od 0,12 litara alkohola tjedno.

Pročitajte više