Oštećenja na šibenskoj katedrali

Šibenska katedrala sv. Jakova, spomenik svjetske baštine pod zaštitom UNESCOa, trpi velika opterećenja koja bi dugoročno mogla ugroziti njezinu stabilnost, tvrde stručnjaci na temelju mjerenja koja se provode na 64 mjesta unutar katedrale. L

Po riječima Miroslava Škugora, višeg konzervatora u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Šibeniku, pukotine u pojedinim dijelovima katedrale, posebno na zidu južnog transepta , mogu se već vidjeti golim okom, a neke su udvostručene u posljednje dvije godine.

Po mišljenju stručnjaka, stanje se osjetno pogoršalo nakon izgradnje dijela kanalizacijskog sustava na šibenskoj obali. Time je, kazao je Škugor, onemogućeno normalno otjecanje podzemnih voda u more, što dovodi do destabilizacije tla i oštećenja katedrale, odnosno pomicanja prema moru njezinog južnog dijela.

"Iako stabilnost katedrale nije u ovom trenutku ugrožena, problem je potrebno riješiti što prije. Ako se ništa ne poduzme, za 100 ili 200 godina stanje će postati jako kritično, a stabilnost katedrale sasvim sigurno narušena", ocijenio je Škugor.

Dodao je, kako se problem može riješiti mikropilotiranjem, odnosno stabiliziranjem tla ispod južnog zida katedrale. Slični zahvati uspješno su obavljeni na šibenskoj obali pri gradnji zgrade u kojoj su danas smještene županijska i gradska uprava.

(Hina) xzpod ymć

Pročitajte više