Vrkljan: Ovo bi mogla biti još jedna propala reforma

Screenshot: HRT

Saborski zastupnici Rajko Ostojić (Klub zastupnika Socijaldemokrati) i Milan Vrkljan (Pravedna Hrvatska) za HTV su komentirali predloženu reformu zdravstva kojom bi se, između ostalog, bolnice u Hrvatskoj stavile pod državno vlasništvo.

"Centralizacija je loš smjer"

"Argumenti su manje dugovanje, racionalnije poslovanje, a to već nemamo godinama. Dakle, vlasnici KBC-a i kliničkih bolnica je država, one generiraju većinu dugova. Pričekajmo Ustavni sud. Pored Krapinsko-zagorske i Grada Zagreba i Međimurska županija je također podnijela tužbu Ustavnom sudu. Na osnovu članka 129, a koji kaže da županija brine o zdravstvu. Drugim riječima, umjesto da idemo k decentralizaciji, što sve normalne države potenciraju, mi idemo prema maksimalnoj centralizaciji. Mislim da je to loša odluka, osobito za neke županije", smatra Rajko Ostojić, nezavisni zastupnik.

Potencijalno još jedna loša reforma

Milan Vrkljan rekao je kako u stranci Pravedna Hrvatska ipak podržavaju da se sve bolnice stave pod državno vlasništvo jer bi to osiguralo jednakopravnost liječenja svih pacijenata na cijelom području Republike Hrvatske. 

"Ako ministar ne bude vukao sljedeći korak, onda će to biti još jedna propala reforma, kakvu smo do sada više puta imali. U Pravednoj Hrvatskoj smatramo da treba napraviti mrežu KBC-a i mentorski sustav prema županijskim bolnicama u kojem će pacijenti imati protok", kazao je Vrkljan u emisiji "Studio 4" i naglasio kako sustav treba urediti.

Vrkljan ističe kako niti jedna bolnica financijski ne funkcionira uspješno.

"Evo prijedloga Plenkoviću i ministru, KBC ne znate voditi, dajte Bruxellesu. Znači ja stvari dajem do apsurda. Ukratko, znači loša odluka. Treba napraviti tranziciju, treba napraviti nove limite i napokon rad puta cijena, makar bila i potplaćena, ali da se plati", zaključio je Ostojić.

Pročitajte više