Ostojić ministru policije: Prestani se naslikavati s malim količinama marihuane

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak čestitao je danas zaposlenicima MUP-a Dan policije te podsjetio na njihov doprinos u Domovinskom ratu, a njegovim se čestitkama pridružio i SDP-ov Ranko Ostojić koji je ocijenio kako Hrvatska nije sigurna zemlja, dok je resornog ministra Davora Božinovića pozvao da prestane biti "prvi policajac u Hrvatskoj i naslikavati se s manjim količinama marihuane".

"Tijekom Domovinskog rata na najtežim bojišnicama smrtno je stradalo 755 policajaca, više od 3600 ih je ranjeno, a 31 ih se vodi nestalima”, rekao je Stričak u saborskoj stanci za slobodan govor koju je zatražio u povodu 29. rujna, Dana policije.

Istaknuo je, kao zastupnik koji dolazi iz Varaždina, velik doprinos varaždinskih i međimurskih policajaca u obrani Vukovara. "Samo u smjeni koja je upućena u Vukovar 11. rujna 1991. od njih 185 poginuo je 21, ranjeno je 66, za petoricom se još traga, a 119 ih je prošlo torture koncentracijskih logora”, prisjetio se Stričak.

Nakon Domovinskog rata najveća krizna situacija s kojom se, kazao je, suočila ne samo hrvatska nego i Europa, je emigrantska kriza. "Samo 2015. kroz Hrvatsku je prošlo 670 tisuća migranata. Da su svi ostali tu kod nas pitanje je kako bi naše društvo funkcioniralo”, rekao je Stričak.

Naglasio je međutim, da među migrantima ima slučajeva od kojih srce boli i treba im pomoći ako je to moguće dodajući i kako treba prvenstveno voditi brigu o sigurnosti hrvatskih građana. „Tu je naša policija odradila sjajan posao i tu im upućujem jedno veliko hvala... Pozdravljam i napore ministra Božinovića na ulaganje u smještajne objekte, policijsku opremu, nastojanju očuvanja digniteta policijske profesije s vizijom razvijanja moderne i suvremene policije”, rekao je Stričak.

Ostojić: Nismo sigurna zemlja

I SDP-ovac Ranko Ostojić čestitao je 29. rujna Dan policije pozvavši međutim ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da prestane biti „prvi policajac u Hrvatskoj i naslikavati se s manjim količinama marihuane jer to ne rade ni policijskim načelnici, a kamoli ministri".

„Ministar Božinović je 24. kolovoza predstavio vladi izvješće o obavljanju policijskih poslova, tog istog dana je bilo ubojstvo u Splitu, nesreća ispred Ravnateljstva u Ilici, istog dana su izišli transkripti gospođe Dalić, gorio je požar u Grebaštici, a eskadroni u kojima se nalazio i policijski službenik mlatili čovjeka koji još uvijek nije izišao iz kome u Slavoniji i to je nešto što su činjenice”, navodio je Ostojić.

Ne može se, kaže, govoriti o sigurnoj zemlji u kojoj oružani obračuni postaju svakodnevica, a upozorio je i na 100 postotno povećanje samoubojstava u Hrvatskoj.

"Potezi nisu napravljeni ni po pitanju pričuvne policije u kojoj bi trebalo biti 7300 ljudi koji ne bi trebali imati ni problem sa smještajem jer bi bili angažirani prema potrebi. U organizaciji se nije napredovalo, imamo manji broj ophodnji nego je to potrebno. Pancirke, najskuplje na svijetu, od 18 tisuća kuna nisu kupljene nego iznajmljene”, navodio je Ostojić.

Kada policijski helikopteri moraju letjeti iznad škole u Vukomercu, a samo pet dana traju mjere tajnog prikupljanja podataka, kada bivši policijski službenici iskoriste svoje znanje i kad u ovoj zemlji niste sigurni hoće li iscuriti takav podatak govore o tome da nismo sigurna zemlja", zaključio je Ostojić.

Pročitajte više