Ostojića nije zanimala špijunska afera Ive Josipovića, ali SMS Pukanića "tjera do kraja"

"PA DOBRO tko je taj koji odlučuje što će se raspravljati na kojem saborskom odboru", uzvratio je protupitanjem predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić kada smo ga upitali zašto se SMS-ovima Ive Pukanića nije bavio saborski Odbor za ljudska prava već onaj zadužen za nacionalnu sigurnost. Posebice kada znamo i da je zaključak Odbora bio da su ugrožena "ljudska prava".

> Špijunska afera: Josipović se nije smio obratiti savjetniku Perkoviću već isključivo policiji

Ostojićevo zauzimanje za slučaj objave SMS-ova posebno je zanimljiv jer se saborski Odbor za nacionalnu sigurnost svojedobno nije htio baviti, niti je uopće raspravljao, o špijunskoj aferi predsjednika Ive Josipovića koji je sam u medijima priznao da mu je za vrijeme kampanje  savjetnik za nacionalnu sigurnost, "pravodobnim informacijama i upozorenjima", pomagao da dođe do Pantovčaka. Ostojić je tada za Index rekao da se neće baviti "izjavama u medijima".

Postupanje, a ne sadržaj!?

"To nije istina! Ja sam vam tada rekao da se ne želimo baviti sadržajem nego postupanjem.  Kod slučaja Pukanić i objave njegovih SMS-ova bitno je postupanje, a ne sadržaj", rekao je Ostojić koji je od 2005. godine do 1. kolovoza 2007. godine član Uprave Slobodne Dalmacije d.d., a od 1. kolovoza 2007. godine direktor investicije i izgradnje kompleksa Slobodne Dalmacije u Dugopolju što je posebno zanimljivo, jer se u SMS-ovim otkrila sprega ubijenog Pukanića i prvog čovjeka EPH-a Ninoslava Pavića. Saborski odbor nije se ni bavio elementima kaznenog djela u porukama, jer zanima ih "postupanje, a ne sadržaj!" no zato od Državnog odvjetništva očekuju da utvrdi ima li elemenata kaznenog djela u slučaju iznošenja privatnih poruka u javnost.

"Ne mogu komentirati sadržaj SMS-ova. Uostalom i ja se spominjem u njima. Bitno je postupanje, a time se i bavio saborski odbor koji je, podsjećam vas, donio jednoglasnu odluku", rekao je Ostojić. Podsjetimo, saborski odbor kojim predsjeda Ostojić donio je odluku kako javna je objava Pukanićevih SMS poruka, koje nisu povezane s njegovim ubojstvom, opasan presedan koji zadire u ljudska prava.

Ima koga zanima sadržaj

No za razliku od Ostojića kojega "ne zanima sadržaj" već postupanje, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) razmišlja o pokretanju istrage nad nakladnicima, EPH-a i NCL Media grupom, zbog sumnje u stvaranje kartela odnosno dogovaranja cijena.    

Pročitajte više