Oštro pismo Kolindi zbog druženja s Merčepom: "Vi ste voditeljica politike podjele u Hrvatskoj"

Foto: FAH

INICIJATIVA mladih za ljudska prava Hrvatske upozorila je Kolindu Grabar Kitarović na njezin odnos s Tomislavom Merčepom, nepravomoćno osuđenim zbog mučenja i ubojstava srpskih civila te su od nje zatražili da se ispriča obiteljima žrtava.

"Vjerujemo kako ste vidjeli da je jučer za ratne zločine osuđen Tomislav Merčep, Vaš uvaženi gost s inauguracije i prijema u Vašem uredu povodom Dana državnosti", započinje pismo koje su jučer uputili Kolindi.

"Moralo Vam je biti jasno da je neumjesno i iznimno uvredljivo po žrtve i njihove obitelji iskazivati poštovanje osobi kojoj se sudi za zločine poput ovih koji su Merčepu stavljeni na teret. Neki od članova obitelji žrtava Merčepa i njegovih suboraca još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najbližih, za čiju je smrt odgovoran Vaš uvaženi i rado pozvan gost.
Molimo Vas, pogledajte ovo iz njihove perspektive; perspektive onih koji gledaju predsjednicu svoje države kako ugošćuje ubojice njihovih najbližih", stoji u pismu.

"Nadamo se kako u ovom primjeru vidite besmislenost svojih poziva na zajedništvo i izjava o želji da budete ‘predsjednica svih građana’ dok istovremeno pokazujete prisnost sa zločincem koji je neke od tih Vaših građana sustavno ubijao, samo zbog njihove narodnosti", stoji u pismu u kojem dodaju da je upravo Kolinda "voditeljica politike podjele" u Hrvatskoj.

Pročitajte više