Osude dolaze iz svih krajeva svijeta: "Strašan teroristički čin, naše suosjećanje je s narodom Francuske"

Foto: Twitter

OSIM brojnih korisnika društvenih mreža iz cijelog svijeta koji tijekom cijele noći objavljuju 'postove', 'tvitove' i drugo kojima osuđuju napad u Nici, isto je učinio i američki predsjednik Barack Obama objavivši da "u ime američkog naroda, najjače osuđuje strašan teroristički napad u Nici, u Francuskoj, u kojoj je poginulo i ranjeno više desetaka nevinih civila".

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je sa regionalnog summita u glavnom mongolskom gradu Ulaanbaataru da "Europa ujedinjeno stoji uz francuski narod i vladu u borbi protiv nasilja i mržnje", dok je s istog mjesta belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders napad u Nici označio "barbarskim činom".

Tusk se oglasio i na društvenoj mreži Twitter napisavši da je "tragični paradoks da je napad u Nici bio na datum kada narod slavi slobodu, pobjedu, jednakost i bratstvo".

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy napisao je na Twitteru da izražava "duboko žaljenje zbog napada u Nici i solidarnost s francuskim narodom".

"Kanađani su šokirani sinoćnjim napadom u Nici. Naše suosjećanje je sa žrtvama, a naša solidarnost s francuskim napadom", napisao je kanadski premijer Justin Trudeau.

"Šokirani smo i zabrinuti zbog prizora u Nici. Naše misli su sa svima na koje je utjecao ovaj strašan incident na dan koji je trebao biti nacionalni praznik", priopćili su s Downing Streeta.

"Još jedan užasan napad, ovog puta u Nici. Mnogi su mrtvi i ozlijeđeni. Kada ćemo više naučiti? Situacija je sve gora i gora", napisao je pak Donald Trump.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo napad u Nici

Vijeće sigurnosti UN-a najoštrije je osudilo napad u Nici u kojem je u četvrtak navečer ubijeno najmanje 77 osoba a više od stotinu ozlijeđeno.

"Terorizam je u svim svojim oblicima jedna od najozbiljnijih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti", kaže se u jednoglasno usvojenoj izjavi u kojoj Vijeće izražava duboko suosjećanje s obiteljima stradalih i francuskom vladom.

"Svi teroristički napadi su kriminalni i neopravdani", ističe VS UN-a naglašavajući potrebu da se države članice bore protiv terorističke prijetnje svim sredstvima, ali u okviru međunarodnog prava.

Vijeće također naglašava potrebu da se odgovorni za terorističke postupke izvedu pred lice pravde.

Francuski predsjednik Francoise Hollande izjavio je tijekom noći da je napad u Nici, gdje se vozač kamiona zabio u okupljeno mnoštvo tijekom proslave francuskog nacionalnog praznika, nesumnjivo teroristički čin,  te da je poginulih više od 77 i više od stotinu ozlijeđenih. On je dodao da će izvanredno stanje u Francuskoj produljiti za još tri mjeseca, a ne ukinuti 26. srpnja kako je kazao ranije u četvrtak.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad .

Pročitajte više