Osuđen bivši američki kongresnik koji je u zamrzivaču imao novac



BIVŠI zastupnik u Predstavničkom domu američkog Kongresa William J. Jefferson, demokrat iz savezne države Louisiane, osuđen je zbog korupcije u slučaju u kojemu su agenti FBI-a u njegovu zamrzivaču pronašli 90.000 dolara.

62-godišnji Jefferson proglašen je krivim za 11 od 16 točaka optužnice, uključujući primanje mita, udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela, pranje novca i prevaru. Prijeti mu do 20 godina zatvorske kazne. Ostat će na slobodi do izricanje presude 30. kolovoza.

Najgora afera od Watergatea

Jefferson je 1990. postao prvi crnački zastupnik iz Louisiane, a njegov slučaj u Kongresu je doveo do jednog od najvećih političkih skandala vezanih za korupciju od poznate afere Watergate. Uz sva kaznena djela koja je počinio, najveću pažnju javnosti plijenilo je otkriće 90.000 dolara gotovine koju je držao u zamrzivaču u svom domu.

2005. su agenti FBI-a počeli istraživati kongresnika iz New Orleansa zbog sumnje na korištenje svog položaja kako bi osigurao sumnjive poslove u Africi. FBI-ev doušnik snimio je Jeffersona kako govori da će trebati mito za potplaćivanje jednog dužnosnika iz Nigerije. Doušnik, koji je glumio investitora koji je htio obavljati prljave poslove u Africi, dao je Jeffersonu 100.000 dolara označenih novčanica, od kojih je kasnije 90.000 pronađeno u kongresnikovoj kući.

Dokazi izneseni pred sudom pokazali su da je Jefferson "počinio širok raspon službenih djela u zamjenu za financijsku korist, uključujući vođenje službenih delegacija u Afriku, dogovaranje s američkim i stranim dužnosnicima, kao i korištenje članova osoblja Kongresa za promoviranje poslova i poslovnih ljudi".

Od Nigerije do Konga

Tužitelji su dokazali kako su Jeffersonovi kriminalni interesi uključivali telekomunikacije u Nigeriji i Gani, koncesije za naftu u Ekvatorijalnoj Gvineji, ugovore za satelitski prijenos u Bocvani, E. Gvineji i Republici Kongo, kao i otvaranje i razvoj raznih tvornica u Nigeriji.

Jeffersonovo uhićenje i otkriće nezakonito stečenog novca 2006. bilo je došlo u lošem trenutku za njegove kolege iz Demokratske stranke, koji su tada bili usred kampanje koja je trebala "iskorijeniti kulturu korupcije" među članovima tada većinske Republikanske stranke. Jefferson, iako je preko noći postao metom svakog konzervativnog kolumnista diljem SAD-a, ipak je ponovno izabran na svoju dužnost, da bi prošle godine izgubio kongresno mjesto od Anh Caoa, prvog Vijetnamca izabranog u Kongres.

Danas će se porota ponovno sastati kako bi odlučila treba li Jefferson predati 456.000 dolara i dionice koje je nabavio u sklopu svojih kriminalnih radnji. Jeffersonov odvjetnik rekao je kako će se žaliti na presudu.

Pročitajte više