Osuđeni terorist postao američki državljanin. Kako je to moguće?

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

MUŠKARAC koji je godinama bio u izraelskom zatvoru zbog pokušaja bombaškog napada na autobus, dobio je američko državljanstvo i bilo mu je, zbog dugotrajne procedure provjere podataka, skoro cijelo desetljeće dopušteno ostati u zemlji, doznaje CNN.

Slučaj dodjele državljanstva teroristu Vallmoeu Shqaireu potegnuo je više pitanja. Naime, mnogima nije jasno kako je Shqaire prošao kroz detaljan proces provjere koji je uveden nakon napada 11. rujna te zašto državne službe nisu brže djelovale nakon što su otkrile da je bio osuđen za takvo kazneno djelo.

Državljanstvo dobio 2008. godine

Federalne vlasti su vjerojatno već od 2010. znale da je Shqaire bio uhićen zbog optužbe za bombaški napad u Izraelu i da je proveo neko vrijeme u zatvoru, piše CNN. Imale su otiske prstiju koji su ga nedvojbeno mogli povezati s terorističkim činom koji je počinio pod drugim imenom - Mahmad hadr Mahmad Shakir.

Vallmoe Shqaire dobio je državljanstvo 2008. godine, no tek je u rujnu prošle godine bio optužen za nezakonito dobivanje američkog državljanstva namjernim uskraćivanjem kaznene evidencije.

"Optuženik je namjerno zaobišao procedure našeg sustava imigracije i skrivao svoje nasilno, terorističko ponašanje", napisali su tužitelji u izvješću.

Shqaire se trenutno nalazi na uvjetnoj slobodi u Los Angelesu i čeka izricanje presude zakazano za petak.

Primili krive informacije

Bivši američki službenik za imigraciju, koji je želio ostati anoniman, izjavio je za CNN da je 2008. godine bila obvezna provjera svih pozadinskih informacija, bez obzira na to je li podnositelj zahtjeva prijavio kazneno djelo ili ne.   

No, dodao je, moguće je da su državne službe primile krive podatke jer je sustav onoliko dobar koliko i onaj od kojeg prima informacije, a u ovom slučaju se radilo o dobivanju podataka iz sustava drugih vlada.

Pročitajte više