Osuđeni vlasnici britanskog trampolin-parka. U dva mjeseca ozlijeđeno 270 ljudi

Foto: EPA

Jedanaest ljudi ozlijedilo je kralježnicu u trampolin-parku, a još stotine su ozlijeđene, otkrila je istraga. Vlasnici parka morali su platiti novčanu kaznu i osuđeni su na društveno koristan rad.

David Elliot Shuttleworth (34) i Matthew Melling (33) bili su direktori trampolin-parka Flip Out Chester. Na dan otvaranja ozlijeđena je jedna osoba, a do zatvaranja nakon dva mjeseca ozlijeđeno je preko 270 posjetitelja. Delegacija liječnika došla je pogledati što se događa u trampolin-parku, nakon čega je uslijedila i policijska istraga, prenosi Telegraph.

Posjetitelji, od kojih su mnogi bili djeca, ozlijedili su se nakon skoka s tornja ispod kojega je jama s pjenom. Shuttleworth i Melling na ranijem saslušanju su priznali da su krivi za zanemarivanje sigurnosti.

Sudac Michael Lemming rekao je: "Nema dokaza da je kompanija poduzela ikakve korake kako bi smanjila ili eliminirala rizike od ozljede. Zdrav razum nalaže da bi se utvrđivanjem razloga nezgode mogao smanjiti rizik budućih nezgoda. Kazna će biti manja nego što su se mnogi nadali. Mnogi smatraju da zaslužuju veću kaznu."

Shuttleworth je morao platiti 7600 eura, Melling 7365 eura, a obojica moraju odraditi 250 sati društvenog rada. Morali su pokriti i troškove istrage i suđenja.

Ozlijeđeno je najmanje 270 posjetitelja

Dvojac je ranije vodio park pod franšizom Flip Out Stoke, nakon čega su otvorili svoj park krajem 2016. U dva mjeseca, koliko je park bio otvoren, posjetilo ga je 200.000 ljudi.  Već dan nakon otvaranja jedan je posjetitelj ozlijeđen pri skakanju s 5.3 metra visokog tornja.

Za vrijeme dok je park bio otvoren, u njemu je ozlijeđeno 270 posjetitelja, od kojih je 11 pretrpjelo ozljede kralježnice, četvero je moralo na operacije, a 123 posjetitelja lupila su se koljenom u lice.

Unatoč svakodnevnim ozljedama, park je nastavio raditi. Liječnici su došli u inspekciju, nakon čega je uslijedila policijska istraga. Park je zatvoren 3. veljače 2017.

Kompanija okrivljenih likvidirana je 2021. U tijeku je još nekoliko privatnih tužbi.

Pročitajte više