"Osuđenik sa srcem u rukama" Ognjen Šimić: Htjeli su me ubiti i uništiti mi obitelj!

OGNJEN ŠIMIĆ, kardiolog koji je osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita, u BiH je izdao knjigu za pod naslovom "Osuđenik sa srcem u rukama".

Potpisivanje sporazuma o međusobnom izvršenju kazni između Hrvatske i BiH Šimića je navelo na odluku da eventualnu kaznu služi u BiH.

U izjavi koju je dao za Depo.ba Šimić je kazao da je knjigu pisao kada se vratio u Sarajevo prije oko godine dana jer, kako kaže, "ovaj moj slučaj je jedinstven u svijetu, niti jedan kardiokirurg zbog darova u sklopu teških operacija bez zdravstvenih posljedica nije osuđen na pet godina zatvora".

"Pravna presuda je bila enormna i nema veze s pravim sustavom niti jedne zemlje u svijetu, pa ni Hrvatske", kazao je Šimić. Šimić misli da nikako nije mogao dobiti maksimalnu kaznu jer u svim pravosudnim sustavima svijeta postoje olakotne okolnosti, kao što su da nikada nije bio kažnjavan, da je otac četvero djece, da se kao liječnik bavio socijalnim radom te da je bolestan.

Žrtveni jarac

Šimić kaže kako sutkinja Ika Šarić nije dopustila iskaz niti jednog njegova svjedoka, a bilo ih je 62. "To ni u kom slučaju nije pravedno suđenje", kazao je Šimić.

"Korupcija se nalazi u državnoj administraciji, državnim aparatima i građevinarstvu, nigdje drugdje. Da bi se bacio pijesak u oči EU, nađena su dva, tri liječnika, kapetana, pozornika da bi izgledalo da se oni bore protiv korupcije", kazao je.

"U knjizi će se vidjeti da od tih svih svjedoka sudionika niti jedan jedini nije mene prijavio. Tako da je možda njima trebalo jedno zvučno ime, ali istinski razlog ja stvarno ne znam".

"Žrtveni jarac je jedna tako lijepa metafora, međutim, ovo je daleko gore jer jarčevi su sami, ja imam obitelj. U kretanju postupka te snage su mene bile spremne ubiti i uništiti moju obitelj, tako da je izraz žrtveni jarac minoran prema onom kako su se prema meni ponašali", zaključio je.

Pročitajte više