Osumnjičeni za pokolj obitelji Jennifer Hudson bio na slobodi usprkos kršenja uvjetnog otpusta

TRAGEDIJI obitelji oskarovke Jennifer Hudson su, po svemu sudeći, kumovale i "institucije pravne države" u Illinoisu.

Associated Press javlja kako se otkrilo da je William Balfour, 27-godišnjak osumnjičen za pokolj majke, brata i 7-godišnjeg nećaka popularne pjevačice, u lipnju u Chicagu bio uhićen zbog posjedovanja "cracka", prekršaja zbog kojeg bi po sili zakona trebao završiti iza rešetaka, ali mu je progledano kroz prste.

Balfour, koji je živio s Julijom Hudson, vozačicom autobusa i sestrom Jennifer Hudson, godine 2006. je uvjetno pušten iz zatvora gdje je služio kaznu zbog pokušaja ubojstva. Podaci do kojih je došao Associated Press navode da je 19. lipnja Balfour uhićen kada je policija dobila dojavu o tome da divlja i puca iz pištolja. U njegovom automobilu je pronađen "crack" u vrijednosti od 100 dolara.

O incidentu je izviješten Odjel za izvršenje kazni Države Illinois - tijelo državne uprave, koje između ostalog, nadzire uvjetno puštene osuđenike. Derek Schnapp, glasnogovornik Odjela, rekao je da je Balfourov nadzornik za uvjetni otpust tada odlučio da o incidentu ne izvijesti sud koji bi, u skladu sa zakonom, odredio povratak u zatvor zbog uhićenja zbog kršenja uvjeta otpusta. Illinois predviđa da se uvjetno pušteni osuđenici vraćaju iza rešetaka čak i zbog najbeznačajnijih prekršaja, odnosno čak zbog uhićenja koja ne moraju završiti osuđujućom presudom.

To je rješenje isti Odjel donio u subotu, dan nakon što se Balfour našao u pritvoru zbog sumnje da je počinio pokolj. Tamo će ostati do svibnja 2009. godine kada mu istječe originalno izrečena zatvorska kazna.

"Još uvijek je bio zaposlen"

Schnapp tvrdi da je nadzornik odlučio ne pokrenuti postupak povratka u zatvor zbog toga što je Balfour "dotada imao čist dosje" te "da je još uvijek bio zaposlen".

AP, pak, citira službeni izvještaj od 27. kolovoza kada je nadzornik uvjetnog otpusta došao posjetiti dom obitelji Hudson - isti onaj u kojem će se nekoliko mjeseci kasnije zbiti pokolj. Tamo mu je "neidentificirana žena" odbila otvoriti vrata rekavši da se Balfour nalazi na poslu. Međutim, Balfourov poslodavac je u tom trenutku rekao da se Balfour tek treba pojaviti na poslu. Službena bilješka "navodi više osoba i sumnjivu aktivnost u kući", kao i "potrebu da se izvrši nalog za pretres".

Thomas Peters, čikaški odvjetnik specijaliziran za zastupanje uvjetno otpuštenih osuđenika, tvrdi da vlasti Illinoisa imaju običaj zatvarati oči na sitne  "nestašluke" kako bi rasteretili prenatrpane kaznionice i tako uštedjeli proračunska sredstva.

Takva politika - koja se intenzivirala pod guvernerom i Obaminim političkim mentorom Rodom S. Blagojevichem - posljednjih godina, po svemu sudeći, ima ozbiljne učinke na sigurnosnu situaciju u Chicagu, koji je nakon dugo godina po stopi ubojstava pretekao New York i Los Angeles. Obitelj Jennifer Hudson je tako postala dio te žalosne statistike.

D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više