POTVRĐENO Osumnjičenik za teroristički napad u Berlinu ubijen u pucnjavi u Italiji

Foto: Index, 123rf, Wikipedija

OSUMNJIČENIK za teroristički napad u Berlinu ubijen je u pucnjavi u Milanu u Italiji, piše Reuters, pozivajući se na sigurnosne izvore. Do pucnjave je navodno došlo nakon što je osumnjičenik zaustavljen od strane policije u rutinskoj kontroli. Kako piše Daily Mail, Amri je upucao policajca te ga teško ranio.

Kako pišu talijanski mediji, Amrija su u 3 ujutro zaustavila dva policajca. Nakon što je Amri ranio prvog, drugi ga je upucao i ubio.

Kod Amrija je pronađena karta za vlak, koja će istražiteljima pomoći otkriti kuda se Amri kretao proteklih nekoliko dana. Kako navodi Corriere della Sera, Amri je iz Chamberyja u Francuskoj putovao u Torino, a nakon toga u Milan. Na željeznički kolodvor stigao je u 1 ujutro, dva sata prije nego što ga je zaustavila kontrola. Slučaj je preuzela talijanska antiteroristička policija.

Tijek događaja:

15:15 Islamska država, koja je preuzela odgovornost za napad u Berlinu, priopćila je da je Amri bio počinitelj i da je ubijen u Italiji.

13.46 Na YouTubeu je objavljena snimka s mjesta obračuna na kojem je ubijen osumnjičeni za teroristički napad u Berlinu Anis Amri. Opširnije...

13.44 Talijanska policija demantirala je da je Amri tijekom pucnjave u Milanu vikao "Allah Akbhar".

13:22 Njemački ured saveznog tužitelja sazvao je konferenciju za novinare, a glavno pitanje koje se pojavilo jest - kako je moguće da je terorist, za kojim je tragala cijela Europa, neprimjetno putovao sve do Italije i to vlakom. Opširnije...

13.05 Talijanski premijer Paolo Gentiloni nazvao je njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi je izvijestio da je prvi osumnjičenik za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu ubijen u Milanu.

"Jutros sam obavijestio kancelarku Merkel da je Anis Amri ubijen tijekom operacije", rekao je Gentioni na tiskovnoj konferenciji.

12:50 Talijanska policija objavila je fotografiju ozlijeđenog policajca, kojeg je Amri upucao.

12.35 Njemački državni tužitelj svakog bi trena trebao održati konferenciju za medije.

12.30 Njemačka je odahnula nakon što je iz Italije stigla informacija da je prvi osumnjičenik za napad na božićni sajam u Berlinu ubijen, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Opširnije...

12.07 Njemačka policija istražuje je li osumnjičenik za teroristički napad u Berlinu Anis Amri, koji je danas ubijen u pucnjavi u Milanu, odgovoran i za ubojstvo njemačkog tinejdžera u Hamburgu prije dva mjeseca. Opširnije...

11.23 Ranjeni policajac je prebačen u bolnicu San Gerardo u Monzi, gdje je i operiran.

11.21 Talijanski istražitelji još uvijek nisu utvrdili je li pištolj kojim je Amri upucao talijanskog policajca isti onaj kojim je navodni napadač ubio poljskog vozača kamiona u Berlinu.

11.20 Talijanska Repubblica piše kako je identitet ubijenog Amrija potvrđen nakon usporedbe crta lica sa službenim informacijama te usporedbom otisaka. 

11.17 Talijanska policija je imala informacije o tome kako se Amri nalazio u predgrađu Milana, kazao je izvor za Reuters.

11.10 Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti potvrdio je kako je potpuno siguran da se radi o osumnjičenom Amriju.

Uskoro opširnije...

Nova uhićenja u Njemačkoj

Do pucnjave je došlo na dan kada su u Njemačkoj uhićena i dva brata s Kosova, koji su planirali napad na trgovinski centar.

Podsjetimo, zadnja četiri dana u tijeku je bio lov na Anisa Amrija, 24-godišnjeg Tunižanina koji je osumnjičen za teroristički napad kamionom na božićni sajam u Berlinu.

Danas ujutro dio njemačkih medija pisao je o tome kako je Amri navodno viđen u Aalborgu u Danskoj, no prema najnovijim informacijama, ta se dojava čini neistinitom.

Debakl policije i službi

Njemački obavještajci ostali su neugodno iznenađeni kad su prije nekoliko dana saznali da bi iza napada u Berlinu mogao stajati Amri - jer je upravo taj Tunižanin prije nekoliko mjeseci uhićen i priveden kad su kod njega pronađeni lažni dokumenti.

> DEBAKL NJEMAČKE POLICIJE Uhitili Amrija prije par mjeseci, bili su uvjereni da je deportiran

Pronalazak Amrijevog novčanika u vozačkoj kabini kamiona smrti šokirao ih je - bili su uvjereni da je deportiran prije nekoliko mjeseci.

Zbog toga su se njemačke vlasti našle na novom udaru kritičara, koji od utorka upozoravaju da se cijeli slučaj vodi nemarno. I samo puštanje Amrija na slobodu - iako je ustanovljeno da predstavlja sigurnosnu prijetnju - također je privuklo kritike.

Amrija su zapazile i američke tajne službe, koje su otkrile kako je na internetu istraživao kako se radi eksploziv te komunicirao s Islamskom državom putem Telegram Messengera. Bili su mu zabranjeni letovi u SAD, potvrdili su američki službenici.

Pročitajte više