Otac nije osuđen "zbog sladoleda", nego jer je nasilnik sa zabranom prilaska

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MUŠKARAC (42) proglašen je krivim i osuđen nakon što je na plaži prišao bivšoj supruzi (30) i njihovu djetetu (6) te im ostavio 500 kuna za sladoled, unatoč tome što ima zabranu prilaska bivšoj ženi koju je dobio zbog nasilja u obitelji.

Neki mediji sramotno su trivijalizirajuće objavili ovu vijest, ne ističući u opremi teksta ključnu informaciju da je otac ranije osuđen za obiteljsko nasilje. Time se stvara pogrešan dojam da je otac osuđen zato što je na plaži dao 500 kuna majci i djetetu, a ne zato što je prekršio zabranu prilaska koju ima zbog obiteljskog nasilja. 

Prekršajni sudac osudio ga je na 60 dana uvjetnog zatvora te je dobio "zaštitnu mjeru zabrane približavanja bivšoj supruzi na udaljenosti ispod 50 metara, gdje god bila na teritoriju RH, u trajanju od 12 mjeseci, osim pred državnim tijelima za potrebe eventualnog postupka", objavila je Danica.hr.

Prema presudi, otac je u kolovozu oko podneva "prišao bivšoj supruzi na gradskoj plaži Crni mol u Crikvenici, gdje je bila s njihovim zajedničkim djetetom, te joj dao 500 kuna rekavši da je to za djecu, za sladoled".

No, muškarac je time "prema bivšoj supruzi, s kojom ima zajedničko dijete, prekršio ranije izrečenu zaštitnu mjeru zabrane približavanja žrtvi nasilja u obitelji na udaljenosti od 50 metara, a koja mjera mu je izrečena pravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Zagrebu". Zato je osuđen na 60 dana zatvora te mu je izrečena nova zaštitna mjera zabrane približavanja, opet na godinu dana, pod prijetnjom novčane kazne ili uhićenja i pritvaranja. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti.

Pročitajte više