SMRT DJEČAKA U KNINU

Otac u Rovinju 2019. ostavio kćer (4) u autu, umrla je. Istraga je obustavljena

Foto: Google street view

NAKON tragedije u Kninu u kojoj je otac zaboravio dijete u automobilu te je dječak preminuo, provjerili smo što se događalo sa slučajem koji je potresao Rovinj prije dvije godine.

>>Umrla curica koju je otac ostavio u kipućem autu

U Rovinju je 9. srpnja 2019. godine preminula četverogodišnja djevojčica koju su radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu. Djevojčica je pronađena bez svijesti u kipućem autu 4. srpnja. Otac je tog dana djevojčicu ostavio u kipućem automobilu kako je ne bi budio, a on je otišao u ispomoć u svoj frizerski salon, a da pritom nije upalio klimu u autu. Zatvorio je i sve prozore da u automobil ne ulazi prašina s gradilišta.

Protiv oca tad podignuta kaznena prijava

Djevojčica je podlegla posljedicama toplinskog udara i dehidracije, zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi, a protiv oca je tad podnesena kaznena prijava.

Index je kontaktirao Županijsko državno odvjetništvo u Puli. Pitali smo ih što se dalje događalo s ocem. Oni su, kako su nam rekli, donijeli rješenje o prekidu istrage, no nisu htjeli navesti iz kojeg razloga je istraga obustavljena. Umjesto toga, samo su nam odgovorili prema kojim člancima su donijeli takvu odluku. Provjerili smo što stoji u člancima, a prema njima je nekoliko mogućnosti za obustavu istrage: ako je nastupila zastara kaznenog progona ili je djelo obuhvaćeno amnestijom ili pomilovanjem ili ako postoje druge okolnosti koje isključuju kazneni progon.

"Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola dana 11. svibnja 2020., na temelju članka 230. stavak 1. i članka 224. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku, donijelo je rješenje o obustavi istrage protiv okrivljenog zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. i 2. Kaznenog zakona", odgovorio je Indexu Mirko Grujić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Puli.

Kad državni odvjetnik obustavlja istragu?

Članak 230. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku kaže: "Državni odvjetnik je dužan u roku od mjesec dana od upisa završetka istrage ili istraživanja u upisnik kaznenih prijava podignuti optužnicu ili obustaviti istragu, odnosno odbaciti kaznenu prijavu. Kada za to postoje opravdani razlozi, viši državni odvjetnik može na prijedlog državnog odvjetnika rješenjem protiv kojeg žalba nije dopuštena rok za donošenje odluke produljiti za najviše dva mjeseca, o čemu će obavijestiti okrivljenika i žrtvu."

U članku 224. stavku 1. točki 3., po kojem je također doneseno rješenje o obustavi postupka, stoji: "Državni odvjetnik obustavlja rješenjem istragu ako je nastupila zastara kaznenog progona ili je djelo obuhvaćeno amnestijom ili pomilovanjem ili ako postoje druge okolnosti koje isključuju kazneni progon."

Za kraj dodajmo i kako u kaznenoj prijavi za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. stavka 4. stoji: "Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. i 2. ovog članka prouzročena smrt djeteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina."

Za počinitelja se u stavku 1. i 2. tog članka navodi kako je riječ o "roditelju, posvojitelju, skrbniku ili drugoj osobi koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta".  

Županijsko državno odvjetništvo u Puli odbacilo je postupak protiv oca kojemu, kako brojni psihijatri navode, nema gore kazne od činjenice da je prouzročio smrt svog djeteta.

 

Pročitajte više