Otac ubojice iz Las Vegasa "bio je svećenik i pokušao osnovati vlastitu crkvu"

Foto: FBI
 
OTAC Stephena Paddocka zaredio se i izvršavao obrede vjenčanja, a namjeravao je osnovati vlastitu crkvu, izjavila je svjedokinja za lokalne medije.
 
U potrazi za motivom masovnog ubojice istražitelji su se usredotočili na kriminalni život njegovog oca Benjamina Hoskinsa Paddocka, koji je 1969. godine dospio na FBI-ev popis deset najtraženijih bjegunaca.
 
"Vrlo opasan i naoružan psihopat"
 
Stephen nije imao policijski dosje i čini se da je živio u sjeni, bez previše komunikacije sa susjedima, ali njegov otac bio je suprotnost tome. Nakon što je 1968. godine pobjegao iz zatvora u Teksasu skrivao se skoro 10 godina, a FBI ga je opisao kao "vrlo opasnog i naoružanog psihopata".
 
Chicago Tribune je 1946. objavio da je Paddock, tada 19-godišnjak, uhićen zbog krađe 12 automobila. Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu počinio je niz pljački banaka u Phoenixu i opet završio u zatvoru.
 
Pokušao osnovati "Kongregaciju svetog života"
 
S FBI-evog popisa uklonjen je 1977., a pronađen je godinu dana poslije u Oregonu gdje je vodio ilegalni salon za bingo. Zbog rupe u zakonu izbjegao je zatvorsku kaznu. Sljedeće godine pokušao je osnovati vlastitu crkvu u Las Vegasu.
 
"Htio je osnovati crkvu u Nevadi jer je volio tamo ići kockati", izjavila je njegova susjeda Bernie Sue Warthen (67), koja je s njim pokušala osnovati "Kongregaciju svetog života", gdje je trebala obnašati funkciju tajnice.
 
"Loše ponašanje prema nekome nije uzrok za masovno ubojstvo"
 
Kako crkva nije zaživjela, Paddock se u Las Vegasu u kasnim osamdesetim godinama počeo predstavljati kao svećenik i obavljati obrede vjenčanja. Iako je Stephen s ocem proveo samo nekoliko godina, čini se da su dijelili ljubav prema kockanju i oružju.
 
Profesor kriminologije na sveučilištu u Nebraski Joseph Schwartz upozorio je da ne treba dovoditi zaključke o ubojici samo na temelju prošlosti njegovog oca i kriminalnog ponašanja starijeg brata Brucea Paddocka, koji je osuđivan za manje prekršaje:
 
"U ljudskoj prirodi je da nagađamo i pokušamo razumjeti nešto ovako užasno. U stvarnosti, loše ponašanje prema nekome nije uzrok za skupljanje oružja i pucanje po ljudima s hotelskog prozora."

Pročitajte više