Crkva poslala u mirovinu svećenika kojeg je sud oslobodio nakon što je šakama ubio čovjeka

Foto: Hina

NAKON ŠTO je Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu dubrovačkog suda u predmetu svećenika Ivice Sinanovića kojemu se sudilo za ubojstvo Marka Kraljevića, zaključivši da optuženi nije kriv jer je postupao u dužnoj obrani, dotični svećenik je otišao u mirovinu.


Podsjetimo, Sinanović je 22. svibnja 2012. u Župnom dvoru u Banićima u Dubrovačkom primorju oko 1,20 sati u noći usmrtio predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora, Marka Kraljevića.

Ubio ga udarajući šakama po licu

Kraljević je, stoji u optužnici, u alkoholiziranom stanju, bez povoda došao pred župni ured. vikao je, nogom otvorio zaključana vrata te je svećenika udario šakom u lice.

Sinanović mu je uzvratio udarcem šakom u lice pri čemu je Kraljević pao na pod. Sinanović ga je potom više puta udario šakom po licu, zbog čega je Kraljević i preminuo. Tužiteljstvo je tvrdilo kako je Sinanović Kraljevića dok je bio na podu više puta udario šakom u lice s ciljem da ga liši života, dok je Sinanović od početka tvrdio kako je postupao u nužnoj obrani.

Sinanović je 2013. godine nepravomoćnom presudom Županijskog suda proglašen krivim i osuđen na četiri i pol godine zatvora. Nakon uložene žalbe, postupak je vraćen na početak s izmijenjenim sudskim vijećem te je Sinanović 2016. godine ukinuta nepravomoćna presuda Županijskog suda, a Sinanović je oslobođen.

Državno odvjetništvo je uložilo žalbu na tu presudu, a Vrhovni sud je u ožujku ove godine potvrdio oslobađajuću presudu. Sinanović je oslobođen jer je sud presudio da je postupao u nužnoj obrani.

Nakon što je proglašen nevinim, otišao u mirovinu

Nedavno se na internetskim stranicama dubrovačke biskupije pojavila obavijest kako je Sinanović zbog "osobne nemogućnosti nastavka svoje svećeničke službe u Dubrovačkoj biskupiji" zatražio umirovljenje.

Dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić mu je zahtjev odobrio, pa je tako Sinanović od 5. svibnja ove godine umirovljeni svećenik.

Na stranicama biskupije stoji i kako će svoju mirovinu provesti van područja biskupije.

U objavi stoji i kako je biskup zahvalan bogu na dokazanoj nevinosti Sinanovića te kako "i dalje ostaje bol za izgubljenim ljudskim životom i potreba molitve koju upućujemo Bogu za vječno spasenje".

Pročitajte više