Otkaz Jasni Babić: "Ovo je još jedan od dokaza da EPH-u nema spasa"

"OVO JE samo jedan u nizu otkaza ljudima određene novinarske generacije i još jedan od dokaza da EPH-u nema spasa. EPH se ruši", kazala je za Index bivša novinarka i članica uredništva Globusa Jasna Babić, kojoj je danas u tom tjedniku uručen otkaz.

Nije nikakva tajna da se u EPH-u sprema još jedan val otkaza, međutim, zašto bi njime bila zahvaćena Jasna Babić, nekad ratna reporterka, dugogodišnja Nacionalova novinarka i osnivačica tog tjednika te jedna od rijetkih koja je dobar dio svoje novinarske karijere posvetila razotkrivanju glavnih likova hrvatske mafije, osim ukoliko se ne radi o još jednom EPH-ovu obračunu s nepodobnim novinarima?!

Jasni Babić uručen je otkaz pod službenim objašnjenjem kako je radila za druge medije. "U obrazloženju otkaza stoji da sam, dok sam bila na bolovanju, napisala tekst za jedan portal pod nazivom 'SMS igrokaz sa smaknutim Pukanićem", što je faktografski potpuno netočno, čak netočnije od tekstova koje objavljuje Globus", kaže Babić koja, naime, nikakav tekst za portal nije pisala. "Radi se o jednoj izjavi koju sam iz bolnice dala za Monitor". Kolege s tog portala, međutim, Jasninu su izjavu koncipirali kao tekst, što je EPH-u bio savršen razlog za urudžbiranje otkaza.

A o Todoriću sve najbolje...

Otkaz Jasni Babić još je jedan u nizu pokazatelja kakvo je novinarstvo na posebnoj cijeni u toj medijskoj kući. Dovoljno je podsjetiti na tekst glavnog urednika Globusa o farmi Ivice Todorića. Ta arkadijska pripovijest o bivšem cvjećaru Todoriću izašla iz pera Nina Đule, ući će u anale hrvatskog nenovinarstva. "Jabuke su mu poput djevojaka. Hranu za krave prebire po prstima tako zadovoljno da se čini kako bi je i sam kušao. Bika bi ljubio među rogove", "opjevao" je Đula u kolovozu 2008. Todorića i time zaradio titulu zvijezde Feralova Championshita.

Slobodni Filozofski je u okviru izložbe "Jutarnji ponovno napada" prije dva dana podsjetio na tridesetak tekstova te medijske kuće ocjenjujući ih kao eklatantne primjere sprege kapitala i medija. Među njima je i tekst u kojem se glumicu Uršu Raukar, najeksponiraniju aktivisticu u građanskoj borbi protiv Horvatinčićeva projekta u Varšavskoj ulici, optužuje da je bespravno sagradila garažu u Bosanskoj ulici u Zagrebu. Tekst je ocijenjen kao smišljena diskreditacija i odmazda za Varšavsku ulicu. U svome odgovoru organizatorima izložbe, Jutarnji u tekstu pod nazivom "Hrvatska, zemlja pameti i uspjeha! Tko je protiv?", naspram stavova Slobodnog Filozofskog, tvrdi da se zalaže "za društvo pametnih i uspješnih ljudi".

Pročitajte više