Otkrićem dijela Diokecijanova akvedukta potvrđena dosadašnja predviđanja o njegovoj trasi

Otkriće dijela Dioklecijanova akvedukta ispod gradilišta stambenoposlovne zgrade "Sukoišan 5", nasuprot zgradi Slobodne Dalmacije, potvrdilo je dosadašnja predviđanja arheologa o trasi tog remekdjela graditelja Carske palače, koji su prije više od 1700 godina izgradili oko pet kilometara dug vodovod, čiji dobar dio i danas služi, potrdio je ravnatelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić.

Kako su konzervatori predviđali da bi se na tom gradilištu trebali pronaći dijelovi akvedukta, prije izrade detaljnog plana željelo se izmjeriti i fotografirati to vrijedno nalazište, što se ovih dana i čini, rekao je Belamarić.

Mjerenjima i ispitivanjem iskopina utvrđeno je da je na južnoj strani Ulice Hrvatske mornarice 1,8 metara visok i 90-ak centimetara širok 9-metarski kanal, iznimno dobro očuvan dio rimskog akvedukta, koji je vodu do Palače dovodio od izvora rijeke Jadra iznad nekadašnje Salone, glavnog urbanog i trgovačkog središta rimske Dalmacije.

Ulaz u taj dio kanala prekriven je slojem od pola metra zemlje, a proteže se do prometnice. Nažalost, arheologinja Tajma Rismondo iz splitskoga Konzervatorskog odjela, koja vodi projekt istraživanja tog nalazišta, može samo zaključiti da je do izgradnje te prometnice, 70-ih godina prošlog stoljeća, bilo očuvano znatno više kanala. Ono što je ostalo pokazuje kako kanal stoljećima nije upotrebljavan jer je su ga vjerojatno obišli tijekom obnove polovicom 19. stoljeća. No, zahvaljujući tome, ističe arheologinja Rismondo, na zidovima je ostala odlično očuvana crvena, vodonepropusna žbuka koja se naziva 'opus signium'.

To se nalazište, prema riječima Tajme Rismondo, uklapa u ucrtanu trasu akvedukta s točkama od Solina do Splita, i dokazuje da vodovod nije izgrađen pravocrtno, nego u skladu s konfiguracijom terena kojim prolazi. Oko 100 metara dalje arheolozi su pronašli još jedan dio vodovodnog kanala koji se također uklapa u pretpostavke, no njega zasad neće istraživati. U taj se kanal izlijeva kanalizacija iz privatne kuće izgrađene na tome mjestu.

Kako bi se novopronađeni dio akvedukta zaštitio pri izgradnji stambeno-poslovne zgrade "Sukoišan 5", predviđeno je da se u nju uklopi i ostavi ulaz kako bi ga se moglo kvalitetno predstaviti, kaže arheologinja Rismondo.

Njegovi podzemni dijelovi zaštitit će se po šest metara sa svake strane i dvadeset metara iznad zemlje. Zato će se projekt zgrade morati prilagoditi konzervatorskim rješenjima, a trošak će snositi investitor, tvrtka "Ora Mont".

Suvlasnik te tvrtke Ivo Ora potvrdio je kako će se zbog tog otkrića izmijeniti prvotni projekt po kojem su se na mjestu gdje prolazi akvedukt trebale izgraditi podzemne garaže. Uvjeti konzervatora će se poštovati i uklopit će se u detaljni plan.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više