VIDEO Otkriven identitet ubojica Kim Jong-unovog polubrata, u atentat uključeno šestoro ljudi

Foto: FAH

NAKON prvog uhićenja u srijedu, danas je uhićeno još dvoje od ukupno šest članova ćelije koja je izvršila atentat na polubrata sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una.

>> Ubijen polubrat Kim Jong-una, na aerodromu su ga otrovale sjevernokorejske agentice?

>> Tko je ubijeni polubrat Kim Jong Una? Trebao je preuzeti vlast, ali nije i to zbog - Disneylanda

Malezijska policija u srijedu je uhitila 28-godišnju djevojku s vijetnamskom putovnicom na ime Doan Thi Huong, iako zasad nije sigurno je li putovnica autentična.

Šesteročlana atentatorska ćelija

Kako prenosi Guardian, danas je uhićeno još dvoje osumnjičenih za atentat: 25-godišnja indonezijska državljanka Siti Aishah, čiji identitet su potvrdili indonezijski diplomati, i 26-godišnji malezijski državljanin Muhammad Farid Bin Jalaluddin, za kojeg se vjeruje da je njezin dečko.

Svo troje su identificirani pomoću snimki nadzornih kamera u zračnoj luci u Kuala Lumopuru, gdje se atentat dogodio. Kim je otrovan dok je čekao ukrcavanje na let za kineski teritorij Macau, gdje je živio. Jedna mu je djevojka odvratila pažnju, a druga mu je s leđa prekrila lice maramicom natopljenom neidentificiranim, ali brzodjelujućim otrovom.

U međuvremenu, Malezija je odbila isporučiti tijelo ubijenog Sjevernoj Koreji dok ne dobije uzorak DNA njegovog polubrata, Kim jong-Una. ili drugog člana obitelji, javlja Reuters.

Preživio pokušaj atentata 2012. pa molio brata da mu poštedi život

Kim Jong-nam, najstariji od trojice sinova pokojnog diktatora Kima Jonga Ila, isprva je trebao biti nasljednik svoga oca u komunističkoj dinastiji, ali je pao u nemilost oca. Godinama je živio u inozemstvu, u Kini, Singapuru i Makauu. Pred kraj života svoga oca postao je kritičan prema režimu u domovini i skeptičan prema sposobnosti svoga polubrata Kim Jong Una da preuzme vlast u zemlji krajem 2011. "Kim Jong-unov režim neće trajati dugo", komentirao je.

Kim je već preživio pokušaj atentata 2012. nakon čega je svome bratu čak poslao i pismo u kojem ga praktički moli da poštedi život njemu i njegovoj obitelji. "Nadam se da ćeš otkazati naredbu da se kazni mene i moju obitelj. Nemamo nigdje pobjeći, nigdje se sakriti, i znamo da je jedini način da pobjegnemo taj da počinimo samoubojstvo", napisao je Kim tada u dramatičnom apelu.

No po svemu sudeći, Kim mlađi, posljednji izdanak komunističke dinastije koja desetljećima vlada Sjevernom Korejom, nije imao milosti. Južnokorejska obavještajna agencija uvjerena je da su upravo sjevernokorejski agenti organizirali atentat na Kim Jong-nama. Isto mišljenje prenijeli su i američki dužnosnici za Reuters.

Pročitajte više