Otkriven izvor tajanstvenih signala iz svemira, dolaze iz galaksije slične našoj

Foto: 123rf

JEDAN od najvećih misterija u istraživanju svemira su, uz crne rupe, vjerojatno i ponavljajući radiosignali, a astronomi su sada po drugi put pronašli jedan njihov izvor u obližnjoj spiralnoj galaksiji koja po svome obliku nalikuje našoj Mliječnoj stazi.

Ovi tajanstveni radiosignali zapravo su brze provale radiovalova (FRB, fast radio bursts), odnosno intervali radiovalova, koji su nepredvidivi i kratkotrajni te dolaze iz dubokog svemira. Iznenada se pojave na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi. 

Pojedinačni FRB-i koji se pojave samo jednom i više se ne ponavljaju relativno su česti, za razliku od ponavljajućih FRB-a koji su posebno interesantni znanstvenicima. Prvi ponavljajući FRB zabilježen je 2015. godine teleskopom u Portoriku (FRB 121102), a u siječnju 2019. znanstvenici su izvijestili o drugom takvom fenomenu, FRB 180814. Pola godine kasnije, teleskop CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) koji se nalazi u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji zabilježio je osam novih.

Prijašnji signal dolazio iz patuljaste galaksije

Višestruke pojedinačne brze provale radiovalova proteklih su godina locirani u drugim galaksijama, iako još uvijek nije jasno što ih je točno uzrokovalo. Za prvootkriveni ponavljajući FRB, FRB 121102, saznalo se da dolazi iz male patuljaste galaksije koja je puna zvijezda i metala, no izvor novije uočenog ponavljajućeg FRB-a je drugačiji, što produbljuje misterij njihovog nastanka, piše CNN.

Izvor ponavljajućeg FRB-a, poznatog kao 180916.J0158 + 65, otkrivenog u lipnju 2019., lociran je u spiralnoj galaksiji koja je od nas udaljena pola milijarde svjetlosnih godina. Iako to zvuči kao velika udaljenost, taj je izvor sedam puta bliže od drugog poznatog izvora ponavljajućeg FRB-a i više od 10 puta bliže od izvora pojedinačnih FRB-a.

"Jedan od nama najbližih signala"

"Ovo je jedan od najbližih do sada uočenih FRB-ova. Pokazalo se da se nalazi u relativno bliskoj galaksiji, zbog čega ćemo sada moći, koristeći se dodatnim teleskopima, detaljnije proučavati taj fenomen“, rekao je astronom Mohit Bhardwaj sa Sveučilišta McGill.

Znanstvenici su kazali kako se FRB 180916.J0158 + 65 nalazi u jednom kraku spomenute spiralne galaksije koja nalikuje našoj Mliječnoj stazi.

Pet mogućih izvora tajanstvenih signala

Podsjetimo, mada znanstvenici još uvijek ne mogu sa sigurnošću znati odakle ti signali dolaze, izdvojili su pet mogućih izvora tajanstvenih FRB-ova te za svaki izvor objasnili kolika je vjerojatnost da će moći proizvesti ponavljajuće brze provale radiovalova.

Tako smatraju da bi ih mogla proizvesti rotirajuća neutronska zvijezda, dvije zvijezde u procesu spajanja, blitzar, crna rupa i izvanzemaljska civilizacija.

Brzorotirajuća neutronska zvijezda

Neutronske zvijezde su urušene jezgre divovskih zvijezda koje su bile mnogo puta veće od našeg Sunca. Promjera su oko 10 kilometara, a imaju masu oko dva puta veću nego što je ima naša matična zvijezda. Uslijed vlastite gravitacije urušavaju se do te mjere da se većina protona i elektrona stapa u neutrone.

Znanstvenici smatraju da bi brzo rotirajuće neutronske zvijezde s jakim magnetskim poljem mogle uzrokovati ovakav tip signala.

“Neutronska zvijezda bi mogla stvoriti ovakve signale, ali još uvijek nismo sasvim upoznati s fizikom koja stoji iza ovakvih mogućih izboja”, rekla je astrofizičarka Ingrid Stairs sa Sveučilišta University of British Columbia (UBC).

Dvije zvijezde u procesu spajanja

Dvije neutronske zvijezde koje su u procesu spajanja također bi mogle biti odgovorne za FRB-ove.

Prema astronomu Shriharshu Tendulkaru, sa Sveučilišta McGill University u Kanadi, to je jedan od vjerojatnijih scenarija, no on ne dolazi u obzir u slučaju opetovanih signala jer će se zvijezde tijekom tog procesa u jednom trenutku uništiti.

“Radi se o kataklizmičkom događaju, stoga se to ne može odnositi na ponavljajuće signale“, objasnio je.

Većina uočenih brzih provala radiovalova registrirana je samo jednom i njih bi mogle uzrokovati dvije zvijezde koje se spajaju, no za dva ponavljajuća signala moralo bi se naći drugo objašnjenje.

Blitzar

Blitzar je brzo rotirajuća neutronska zvijezda koja se urušava pod vlastitom težinom i formira crnu rupu.

On bi mogao objasniti pojedinačne FRB-ove, no također, zbog toga što rezultira uništenjem zvijezde, ne bi mogao prouzrokovati ponavljajuće brze provale radiovalova.

Crna rupa

Crne rupe bi mogle na različite načine objasniti FRB-ove. Primjerice, moglo bi se raditi o tome da je rupa uvukla neutronsku zvijezdu, da se crna rupa urušava u samu sebe ili da se sudarila s tamnom tvari.

Tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija

Manje popularno objašnjenje je da se radi o nekoj vrsti izvanzemaljskog svemirskog broda koji je proizvela tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija. Astrofizičarka Ingrid Stairs ne smatra da je ta opcija vjerojatna.

"FRB-ovi dolaze iz različitih smjerova i s različitih udaljenosti, stoga vjerojatno dolaze iz različitih galaksija“, rekla je Stairs.

"Čini mi se jako malo vjerojatnim da bi toliko puno različitih izvanzemaljskih civilizacija proizvodilo istu vrstu signala na isti način“, objasnila je.

Istraživanje naziva A repeating fast radio burst source localized to a nearby spiral galaxy objavljeno je u uglednom časopisu Nature.

Pročitajte više