Otkriven novi par gibona, najugroženije vrste majmuna na svijetu

Ilustracija: EPA

OTKRIĆE novog para hainanskih gibona daje nadu u opstanak ove najrjeđe vrste primata, koja se nalazi na popisu stotinu najugroženijih vrsta i bila je na rubu izumiranja. Zbog krčenja šuma i lovokradica ova vrsta majmuna danas živi isključivo u dijelu šume na kineskome otoku Hainanu.

Sada na svijetu ima 30 gibona

Pedesetih godina prošlog stoljeća u svijetu ih je bilo 2000, no tijekom sedamdesetih taj je broj pao na samo deset, piše BBC. Po posljednjem popisu, broj hainanskih gibona (Nomascus hainanus) se utrostručio, što znači da ih je sada 30, a žive u pet odvojenih grupa.

Ovakav oporavak ugrožene vrste primata rezultat je velikog truda ljudi koji rade na projektu očuvanja hainanskih gibona. Projekt vode Farma Kadoorie i Botanički vrt u Hong Kongu.

"Ne mogu ni zamisliti kako bi izgledale šume kada bismo izgubili ove prelijepe životinje i njihov krasni pjev", kaže Philip Lo, stručnjak za zaštitu životinja.

Giboni su poznati po tomu da se kroz šumske krošnje kreću vrlo graciozno, ispuštajući pritom glasne krikove kojima obilježavaju svoj teritorij. Odrasli giboni obično u zoru "pjevaju" u duetima, jačajući na taj način međusobne veze. 

Giboni žive u zajednicama ili obiteljima koje obično čine po jedan mužjak, dvije ženke i njihovo potomstvo

Mještani su krajem prošle godine čuli glasanje dvoje gibona koji žive u dijelu šume udaljenom od glavnog dijela grupe.  Mužjak i ženka kasnije su zamijećeni kako zajedno pjevaju, pokazujući tako da su u stabilnoj vezi.

Giboni žive u zajednicama ili obiteljima koje obično čine po jedan mužjak, dvije ženke i njihovo potomstvo. Otkriće petog para, odnosno odvojene obitelji, pruža nadu da ova vrsta primata ipak neće izumrijeti.

Philip Lo kaže da je ova vrsta majmuna još uvijek vrlo rijetka, no kako sada ima nade da će se to promijeniti i da će ih biti više. Uspjeh opisuje kao "dobru vijest koja veseli sve njegove kolege angažirane na očuvanju prirode."

Nacionalni rezervat Hainan Bawangling još od 2003. godine ulaže znatne napore u očuvanje ove vrste majmuna

Nacionalni rezervat Hainan Bawangling još od 2003. godine ulaže znatne napore u očuvanje ove vrste majmuna, kada je ondje bilo samo 13 jedinki podijeljenih u dvije grupe.

Program spašavanja uključuje patroliranje, nadzor i istraživanje ponašanja majmuna, kao i sadnju tisuća stabala u kojima mogu pronaći hranu i sklonište.

U svijetu, ili točnije, od područja sjeveroistočne Indije do Bornea živi oko 20 vrsta gibona. Mnogi su životno ugroženi zbog krčenja šuma, lova i ilegalne trgovine.

Međunarodna unija za zaštitu prirode je sve vrste gibona, uključujući i hainanskog gibona, klasificirala u kritično ugroženu životinjsku vrstu.

Pročitajte više