Otkriven uzrok pada vojnog aviona nakon kojeg je Krstičević podnio ostavku

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

PAD školskog aviona Zlin 242 L, u kojem su smrtno stradali natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić, dogodio se u trenutku kada su piloti izvodili figuru "zvono" u sklopu obuke akrobatskog letenja.

"U jednoj etapi izvedbe avion je izgubio uzgon i pao u kovit, vrtložno kretanje prema tlu. Umjesto da upravljačku palicu gurne prema naprijed, kako bi oborio nos aviona i dobio na brzini, pilot Novković je zadržao palicu prema sebi, tako da avion nije dobio potrebno opstrujavanje krila za izlazak iz kovita i povratak u normalan let. 

Avion je prije udara ostao bez progresivne brzine kretanja, stao u zraku i praktički u slobodnom padu tresnuo na suhozid, a potom se zapalio."

Ovako je okolnosti pada školskog aviona Zlin 242 L u Biljanima Donjim kod Benkovca za Slobodnu Dalmaciju opisao izvor koji je vidio videozapis posljednjeg leta pilota natporučnika Marka Novkovića te polaznika letačke selekcijske obuke poručnika Luke Jagatića. 

Zapis videokamere je postao jedan od ključnih dokaza u istrazi, koji bi trebao objasniti zašto je školski avion pao i zašto su dvojica mladih pilota izgubila živote u incidentu zbog kojeg je ministar obrane Damir Krstičević podnio neopozivu ostavku.

Kamera je zabilježila cijeli let Zlina 242 L od Zemunika do pada u Biljanima Donjim te ponašanje dvojice pilota u kokpitu.

Pročitajte više