Otkriven uzrok tragičnog požara u Londonu: "Tko god je odobrio taj materijal, mora na sud"

Foto: Hina
 
STRUČNJACI su otkrili "fatalnu" pogrešku u dizajnu zgrade Grenfell Tower, koja je doprinijela širenju smrtonosnog požara u kojem je sinoć poginulo najmanje 6, a hospitalizirane su 74 osobe.
 
Zgrada od 24 kata je bila prekrivena materijalom kojim se vatra brzo proširila prema vrhu, tvrde arhitekti i vatrogasci.
 
"Taj materijal je očito odgovoran za širenje vatre", izjavio je Mike Penning, konzervativni zastupnik koji je u prošlosti radio kao vatrogasac.
 
Materijal postavljen kako bi zgrada "izgledala bolje u usporedbi s luksuznim zgradama"
 
Materijal kojim je bila obložena fasada zgrade prepun je šupljina, zbog čega je djelovao kao dimnjak i vatra se proširila prema vrhu. Postavljen je prošle godine tijekom restauracije.
 
Lokalno stanovništvo je izjavilo da je materijal postavljen kako bi zgrada "izgledala bolje zbog izgradnje drugih luksuznih zgrada u blizini".
 
"Tko god je postavio materijal, odgovoran je za sve žrtve i svaku ozljedu"
 
Novinar Jack Monroe je na Twitteru objavio: "Tko god je odobrio taj materijal mora biti odvučen na sud i proglašen odgovornim za sve žrtve i svaku ozljedu".
 
Tvrtka od koje je kupljen materijal zove se Harley Curtain Wall, navodi Architects Journal, a Rydon Construction je prošle godine renovirao zgradu. Izjavili su da su "uvjereni da je renovacija provedena prema standardima i šokirani su zbog razornog požara".

Pročitajte više