Otkrivena genska mutacija koja povećava rizik za nasljedno obolijevanje od raka prostate

ČASOPIS New England Journal of Medicine objavio je rezultate istraživanja znanstvenika koji su otkrili prvu veliku gensku mutaciju koju se povezuje s većim rizikom za nasljedni rak prostate.

Muškarci koji naslijede mutaciju gena HOXB13 imaju deset do 20 puta veći rizik za obolijevanje od raka prostate, a taj gen igra veliku ulogu u razvitku prostate za vrijeme intrauterinog razvoja te u funkciji tog organa kasnije tokom života.

Ovim bi se otkrićem znanstvenika sa Medicinskog Sveučilišta John Hopkins u Michiganu poboljšati razumijevanje razvoja karcinoma prostate, te ukazati na to koji bi muškarci trebali biti podvrgnuti ranom testiranju.

Istraživači su analizirali DNK najmlađih pacijenata s rakom prostate iz 94 obitelji u kojima je zabilježeno više slučajeva bolesti kod očeva, sinova i braće. 18 članova iz četiri obitelji imalo je mutaciju na HOXB13.

Istraživanje se zatim preusmjerilo na 5100 muškaraca koji su bili na liječenju zbog raka prostate te je otkriveno da su 72 muškarca iz testne skupine (1.4 posto) također imalo mutaciju. Kod tih je bolesnika veća vjerojatnost da barem jedan od najužih muških članova obitelji ima istu dijagnozu.

Pregledom testne skupine od 1400 zdravih muškaraca, samo je jedan imao mutirani gen. Doktorica Kathleen Cooney, jedna od dva autora znanstvenog rada i profesorica interne medicine i urologije na sveučilištu u Michiganu rekla je kako je mutacija u značajnijem broju prisutna kod muškaraca koji u obiteljskoj dijagnozi imaju zabilježen rak prostate i kod onih kojima je bolest ranije otkrivena u usporedbi s muškarcima kojima je rak prostate dijagnosticiran nakon 55. godine života.

Prema procjenama ove će godine u SAD-u čak 240 tisuća muškaraca biti dijagnosticiran rak prostate. I iako je postotak genskih mutacija kod oboljelih malen, on može pružiti uvid u samo nastajanje bolesti i pomoći muškarcima u rizičnoj skupini.

Pročitajte više