Otkriveno kako je vođa ekvadorskog kartela živio u zatvoru. "Kao kralj"

Foto: Youtube, JF Music Entertainment

"Ćelija" u kojoj je u zatvoru bio šef bande Los Choneros iz Ekvadora, José Adolfo Macías, poznat kao Fito, imala je kupaonicu, bračni krevet i mini-frižider, prenosi CNN. "Ovo je bolje nego kod mene doma. Živi kao kralj", rekao je jedan od vojnika koji čuvaju zatvor. U dvorištu kaznionice nalazili su se Macíasovi ljubimci - pijetlovi za borbe.

U Macíasovoj je ćeliji šareni grafit na kojem je on prikazan uz natpis "srebro ili olovo", frazu koju je popularizirao kolumbijski narkobos Pablo Escobar, a koja opisuje izbor između mita ili metka.  Snimke iz zatvora pokazuju da je zatvorski sustav u Ekvadoru pod kontrolom organiziranog kriminala. U manje od desetljeća, karteli i bande pretvorili su nekoć mirnu državu u jedno od najopasnijih mjesta u Latinskoj Americi.

U posljednjih nekoliko godina, masakri u zatvorima postali su sve češći. Tijekom posljednjih nereda u zatvoru je oteto preko 130 zaposlenika.  "Kriminalne organizacije preuzele su upravu nad zatvorima. Zato je Macías imao sve te povlastice u zatvoru: TV, internet, hranu, alkohol, žene, što god je htio", rekao je Jean Paul Pinto, bivši savjetnik ekvadorske policije i obavještajnih službi.

Usprkos svim povlasticama, Macías je odlučio pobjeći iz zatvora u siječnju. Vjeruje se da mu je to jednostavno omogućilo zatvorsko osoblje.

Zatvori izvan kontrole

Politika masovnih hapšenja omogućila je kriminalcima da u zatvorima regrutiraju nove članove bande. Demobilizacija kolumbijske gerilske vojske FARC 2017. otvorila je ekvadorskim kartelima priliku za krijumčarenje kokaina iz Kolumbije u Ekvador.

Procjenjuje se da u državi trenutno ima oko 30.000 članova bandi koji zastrašivanjem i mitom kontroliraju zatvorske čuvare. Čuvari su potplaćeni, rade prekovremeno i u teškim uvjetima, što članovi kartela znaju iskoristiti. Zatvori su također prenapučeni, zbog čega neki zatvorenici spavaju na madracima ili na hodnicima. Prema podacima iz Instituta SNAI, prošle godine kapacitet zatvora premašen je za otprilike 3700 ljudi.

Jeremy McDermott, suosnivač Instituta InSight Crime, rekao je da se isti obrazac može uočiti diljem Latinske Amerike. "Zatvorski sustav služi kao inkubator i centar za treniranje nekih od najmoćnijih kartela", opisao je.

Posebni tretman

Macías je jedini od osnivača kartela Los Choneros za kojega se vjeruje da je živ. Poznato je da je stručnjak za pranje novca. U zatvoru je proveo preko deset godina. Njegov kartel i kartel Los Lobos surađuju s meksičkim kartelima.

Zatvor La Regional, u kojem je do nedavno bio Macías, jedan je od pet zatvora u Guayaquilu, lučkom gradu koji se nalazi na tranzitnoj ruti krijumčara kokaina. Američko Ministarstvo financija ovaj je mjesec objavilo sankcije za Macíasa i njegov kartel. Tom su prilikom objavili da je Macías imao pristup mobitelu i internetu, čime je mogao nastaviti komunikacije s vanjskim svijetom, kao i vođenje kriminalnih aktivnosti.

Macías je u zatvoru snimljen i za glazbeni video benda Mariachi Bravo. U videu drži pijetla. Borbe pijetlova inače su mu omiljena aktivnost, a mogao je u njima uživati i u zatvoru. Prilikom njegovog 42. rođendana, koji je proslavio u zatvoru, organiziran je vatromet.

Rat protiv kartela

Vlada je planirala prebaciti Macíasa u zatvor s povećanom sigurnosti, ali on je prije toga pobjegao. Njegova žena i djeca otišli su u Córdobu u Argentini, gdje su nedavno kupili kuće, tvrde argentinski službenici.

I dalje nije jasno kako je točno Macías pobjegao iz zatvora. Predsjednikov tajnik za medije tvrdi da je vođa kartela bio informiran da ga vlada planira preseliti u drugi zatvor.

Nakon Macíasovog bijega iz zatvora, državu je obuzela spirala nasilja jer su u brojnim zatvorima izbile pobune zatvorenika. Odgovor vlade bila su nasilna hapšenja i militarizacija policije. Predsjednik je proglasio "rat kartelima" koje je opisao kao "narkoterorističke skupine".

Pročitajte više