Otkriveno novo nalazište nafte i plina u Tunisu

OMV  je objavioa otkriće i uspješno testiranje nafte i plina na Nawara 1 istraživačkoj bušotini u sklopu Jenein Sud koncesije u južnom Tunisu. To je drugo otkriće u sklopu  koncesije unutar razdoblja od godine dana i pokazuje veliki potencijal ovog područja kojim upravlja OMV (Tunis) Exploration GmbH, a u 100% je vlasništvu OMV-a.

Istraživačka bušotina je dosegla konačnu dubinu od 3,970 metara 4. srpnja 2006. godine i pronađeno je ukupno 25 metara čiste nafte i plina/kondenzata položenih u više slojeva na dubinama od 3,600 do 3,900 metara. Procjena daljnjeg razvoja tog područja uključuje 3D seizmička mjerenja i bušenja dodatnih bušotina.

Kombinirani stabilni protok svih slojeva testiranih u sklopu Nawara 1 bušotine dosegnuo je 5,970 barela nafte po danu i 58 milijuna standardnih kubičnih stopa plina po danu. Bušilica je uklonjena, i u tijeku su pripreme za daljnje proizvodno testiranje. Početak 3D seizmičkih mjerenja očekuje se u kolovozu ove godine, a daljnje bušenje  na samom početku sljedeće godine.

OMV i ETAP - Tuniska nacionalna naftna kompanija dijele udjele u omjeru 50-50 u Jenein Sud koncesiji, s tim da OMV obavlja poslove upravljanja. Područje obuhvaća 1,992 km², 700 km južno od tuniskog glavnog grada Tunisa. 29. ožujka ove godine, OMV je objavio prvo otkriće bušotine Warda 1 u sklopu Jenein Sud koncesije koja je na testiranjima proizvela 1,500 barela nafte po danu i  1,625 boe plina po danu.

Foto: Arhiva

 

Pročitajte više