Otkriveno tko je vođa skupine koja je krivotvorila hrvatske putovnice za mafijaše

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

USKOK je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv 18 osoba, među kojima je i nekoliko zaposlenika MUP-a, koje sumnjiči da su zaradili najmanje milijun i pol kuna pribavljajući informacije i hrvatske dokumente za mafijaške skupine uglavnom s područja Srbije i Crne Gore.

Riječ je o skupini koju je navodno okupio Nusret Seferović, koji je s dijelom svojih suradnika pritvoren krajem studenoga prošle godine.

>> Otkriveno kako je uhićena skupina radila hrvatske putovnice za crnogorsku mafiju

Uskok je, otkrivajući tek inicijale optuženih, objavio da članove skupine tereti za zločinačko udruženje, krivotvorenje isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na ta nedjela.

Istražitelji sumnjaju da su članovi skupine svojim klijentima nezakonito pribavljali podatke iz informacijskog sustava MUP-a za najmanje 500 kuna, a prelazak preko granice bez kontrole osiguravali za najmanje 1300 eura.

>> Podignuta optužnica protiv 11 ljudi koji su u Srbiji prodavali hrvatske putovnice

Za ishođenje hrvatskih osobnih isprava s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima drugih osoba tražili su najmanje 3500 eura i to za komplet osobne iskaznice i putovnicu, dok su za "neosnovano stjecanje vozačkih dozvola", odnosno zamjenu neoriginalne britanske vozačke dozvole, navodno uzimali najmanje 2500 eura.

Uskok tvrdi da su svojim klijentima iz Srbije, Crne Gore, ali i Slovenije osigurali najmanje 41 osobnu iskaznicu i 41 putovnicu te zamijenili najmanje 15 neoriginalnih vozačkih dozvola.

>> Mafijašima iz Srbije nabavljali hrvatske dokumente, objavljeni detalji

"Jednako tako je omogućen prelazak državne granice Hrvatske i Slovenije bez provođenja granične kontrole za najmanje šest osoba i to u 21 navratu te je izvršen za sada neutvrđen broj provjera u Informacijskom sustavu MUP-a", izvijestio je Uskok, koji je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi te određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više