Otkriveno kako je uhićena skupina radila hrvatske putovnice za crnogorsku mafiju

Otkriveno kako je uhićena skupina radila hrvatske putovnice za crnogorsku mafiju
Foto:Pixsell

JUTROS je uhićeno 30 kriminalaca, među kojima je bilo i nekoliko policajaca, koji su pripremali osobne dokumente za balkanske mafijaše, a među njima je i Igor Dedović, jedan od navodnih vođa kriminalnog klana iz mjesta Škaljari u Crnoj Gori. 

Kako piše Telegram, tijekom prošle godine Dedović je preko bivšeg policajca, koji je uhićen s vođom skupine Nusretom Seferovićem, pokušao doći do hrvatskih dokumenata po cijeni od 3.500 eura. Seferovićevi suradnici u policiji iz sustava MUP-a izvukli su podatke o osobama na čije je ime Dedović trebao dobiti hrvatske dokumente, a zatim su i u njegovo ime predali taj zahtjev u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Sumnja se da je Seferović sa sređivanjem dokumenata počeo još 2017. godine. Početkom ove godine, policajci su ga počeli pratiti i tako registrirali njegove kontakte s bivšim policajcem koji je bio jedan od posrednika. Prateći put izdavanja dokumenata, istražitelji su došli i do aktivnih policijskih službenika koji su pomagali kriminalnoj skupini.

Koristili se službenim policijskim sustavom

Korumpirani policajci su iz službenog policijskog sustava vadili podatke o osobama na čija su imena pripadnici balkanske mafije trebali dobiti nove identitete. Snimljeni su svi kontakti, kao i predaja kuverti s novcem, piše Telegram.

U tom lancu sudjelovala je i službenica za odnose s javnošću Policijske uprave karlovačke Senka Staroveški koju su njezini kolege snimali kako traži provjere za određena imena i prezimena u službenom sustavu te kako svojoj kolegici poručuje da će “doći k njoj jedan radi zamjene putovnice, opet srpska za hrvatsku”.

Podaci izbjeglih Srba iz Hrvatske

Da su većinom korišteni podaci izbjeglih Srba iz Hrvatske za izradu hrvatskih dokumenata za pripadnike balkanske mafije, istražitelji su mogli čuti u razgovoru jednog od Seferovićevih suradnika koji pita: “Što je s onim mojim poslom s izbjeglim Srbima?”
 
Osim u Policijskoj upravi zagrebačkoj, dokumenti su se izdavali i u Policijskoj upravi istarskoj. Tamo je zabilježeno nekoliko slučajeva izdavanja hrvatskih dokumenata na osnovu lažnih vozačkih dozvola Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara