Otkriveno: Velike aktivnosti Rusije, Kine i SAD-a na poligonima za nuklearno oružje

Foto: CNN

Rusija, Sjedinjene Države i Kina posljednjih su godina izgradile nove objekte i iskopale nove tunele na svojim poligonima za nuklearna testiranja, pokazuju satelitske snimke koje je ekskluzivno prikupio CNN, u vrijeme kada su napetosti između triju velikih nuklearnih sila porasle na najveću razinu u nekoliko desetljeća.

Iako nema dokaza koji bi upućivali na to da se Rusija, SAD ili Kina pripremaju za nuklearne testove, slike koje je dobio i dostavio istaknuti analitičar u studijama vojne neproliferacije ilustriraju nedavna proširenja na tri nuklearna testna mjesta.

Jednim upravlja Kina u krajnjoj zapadnoj regiji Xinjiang, jednim Rusija u arhipelagu Arktičkog oceana, a trećim SAD u pustinji Nevada.

Satelitske snimke u protekle tri do pet godina pokazuju nove tunele ispod planina, nove ceste i skladišta, kao i povećani promet vozila koja dolaze i izlaze s lokacija, rekao je Jeffrey Lewis, vojni analitičar i profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury.

"Vidimo stvarno puno nagovještaja koji upućuju na to da bi Rusija, Kina i Sjedinjene Države mogle nastaviti s nuklearnim testiranjem", rekao je. To je nešto što nijedna od tih zemalja nije učinila otkako su podzemna nuklearna testiranja zabranjena Ugovorom o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa iz 1996. godine. Kina i SAD potpisale su sporazum, ali ga nisu ratificirale.

Umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva Cedric Leighton, bivši obavještajni analitičar, pregledao je slike nuklearnih lokacija triju sila i došao do sličnog zaključka.

"Vrlo je jasno da su sve tri zemlje, Rusija, Kina i Sjedinjene Države, uložile mnogo vremena, truda i novca ne samo u modernizaciju svojih nuklearnih arsenala već i u pripremu vrsta aktivnosti koje bi bile potrebne za testiranje", rekao je.

Rusija

Iako je ruska vojska izvršila invaziju na Ukrajinu prošle godine, analitičari su također vidjeli proširenje poligona za nuklearna testiranja u Novoj Zemlji, u arhipelagu Arktičkog oceana. Sovjetski Savez je prvi upotrijebio tu lokaciju za izvođenje nuklearnih pokusa 1955. godine, a bila je aktivna do 1990. Tijekom tog vremena na mjestu je izvršeno ukupno 130 pokusa, koji su uključivali više od 200 uređaja, prema pregledu objavljenom u časopisu Science and Global Security.

Satelitske snimke koje je prikupio CNN pokazuju da je na poligonu Nova Zemlja trajala opsežna gradnja od 2021. do 2023., s brodovima i novim transportnim kontejnerima koji su pristizali u luku, a tuneli su iskopani duboko u arktičkim planinama.

"Ruski poligon za testiranje sada je otvoren tijekom cijele godine, vidimo kako čiste snijeg s cesta, vidimo kako grade nove objekte", rekao je Lewis. U blizini tih objekata su tuneli koje je Rusija testirala u prošlosti, rekao je Lewis. "U proteklih pet ili šest godina vidjeli smo kako Rusija kopa nove tunele, što sugerira da je spremna nastaviti nuklearna testiranja", dodao je.

"Prilično mi je jasno da se Rusi spremaju za mogući nuklearni test", dodao je Leighton, bivši obavještajni časnik američkih zračnih snaga, a sada analitičar CNN-a. Ali ponudio je, kako je rekao, važne napomene.

"Rusi možda pokušavaju ići tik do ruba vršeći sve pripreme za nuklearni test, ali ga zapravo neće izvesti. U biti, oni ovo rade kako bi 'uplašili' Zapad", rekao je Leighton. Moskva nije odgovorila na zahtjev CNN-a za komentar na ovu temu.

Kina

Povećana aktivnost zabilježena je i na kineskom poligonu za nuklearna ispitivanja u Lop Nuru, isušenom slanom jezeru između dviju pustinja u rijetko naseljenoj zapadnoj Kini. Satelitske snimke pokazuju da se novi, peti podzemni tunel iskopava posljednjih godina, a izgrađene su i nove ceste. Usporedba slika snimljenih 2022. i 2023. pokazuje da se gomila otpada stalno povećavala, što je navelo analitičare da vjeruju da se tuneli proširuju, rekao je Lewis.

Tijekom 2021. i 2022. godine izgrađeno je novo skladište koje bi se moglo koristiti za skladištenje eksploziva, dodao je. "Kineski poligon za testiranje razlikuje se od ruskog", rekao je Lewis. "Kinesko mjesto za testiranje je ogromno i ima mnogo različitih dijelova. Izgleda jako prometno, a te se stvari lako vide na satelitskim snimkama. Ako ih mi možemo vidjeti, mislim da to sigurno može i američka vlada", dodao je.

U izjavi za CNN kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je izvješće kao "preuveličavanjeu kineske nuklearne prijetnje" i opisalo ga kao "krajnje neodgovorno".

"Od najave obustavljanja nuklearnih pokusa 1996. godine kineska strana dosljedno poštuje ovo obećanje i naporno radi na obrani međunarodnog konsenzusa o zabrani nuklearnih pokusa", stoji u priopćenju. Dodali su da bi svijet trebao biti "visoko oprezan" zbog aktivnosti Sjedinjenih Država u nuklearnim testiranjima.

Aktivnost u pustinji Nevade

SAD je izveo svoj posljednji podzemni test 1992., ali Lewis je rekao da je SAD već dugo u stanju pripravnosti za nuklearni pokus. "Sjedinjene Države imaju politiku spremnosti da izvedu nuklearni test u relativno kratkom roku, oko šest mjeseci", rekao je.

Komercijalne satelitske snimke, snimljene iznad poligona za nuklearna ispitivanja u Nevadi, službeno poznatog kao Nevada National Security Site, pokazuju da je podzemni objekt – kompleks U1a – znatno proširen između 2018. i 2023. godine.

Uprava za nacionalnu sigurnost (NNSA), ogranak ministarstva energetike SAD-a koji nadzire tu lokaciju, kaže da je riječ o laboratoriju za provođenje "subkritičnih" nuklearnih eksperimenata, što je, dodaju, dugogodišnja praksa namijenjena "osiguravanju pouzdanosti oružja" u trenutačnim zalihama, bez širokog ispitivanja. "U subkritičnim eksperimentima kemijski jaki eksplozivi stvaraju visoke tlakove koji se primjenjuju na materijale za nuklearno oružje, poput plutonija. Konfiguracija i količine eksploziva i nuklearnih materijala su takve da neće doći do nuklearne eksplozije", stoji na web stranici NNSA-e.

U odgovoru za CNN glasnogovornik NNSA-e potvrdio je da se "dokapitalizira infrastruktura i znanstvene sposobnosti" na poligonu u Nevadi, što uključuje nabavu novih naprednih izvora i detektora, razvoj tehnologije mjerenja reaktivnosti i nastavak aktivnosti tuneliranja. "(Ovo) će osigurati moderne dijagnostičke mogućnosti i podatke koji će pomoći u održavanju sigurnosti i učinkovitosti američkih nuklearnih zaliha bez daljnjeg podzemnog testiranja nuklearnog eksploziva", dodao je glasnogovornik.

Koja je svrha?

Ako su sve tri zemlje obustavile nuklearne pokuse od 1990-ih, što bi mogle dobiti ponovnim pokretanjem ovih pokusa?

Lewis je rekao da je razlog testiranja, posebno za Kinu, dobivanje najnovijih podataka za računalne modele koji pokazuju što će učiniti nuklearna eksplozija. Dok su Sjedinjene Države i Rusija provele stotine testova, Kina ih je napravila samo oko 40 i ima znatno manje podataka. "Tih 40 testova napravljeno je 1960-ih, 1970-ih, 1980-ih, kada njihova tehnologija nije bila toliko visoka. Podaci koje imaju nisu tako dobri", rekao je Lewis.

Sjedinjene Države, prva svjetska nuklearna sila, provele su 1032 testa – prvi 1945., a posljednji 1992., prema podacima Ujedinjenih naroda. Sovjetski Savez – današnja Rusija – proveo je 715 testiranja između 1949. i 1990., a Kina je testirala 45 puta između 1964. i 1996. godine.

Lewis vjeruje da želja SAD-a, Rusije i Kine da prve razviju "egzotično" oružje budućnosti iziskuje potrebu za nuklearnim testiranjem tih mogućih sustava. "Na rubu smo znanstvenofantastične budućnosti u kojoj oživljavamo sve užasne ideje iz Hladnog rata", zaključio je za CNN.

Opasnost od eskalacije

Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika, složio se da postoji stvarna opasnost od eskalacije testiranja ako to učini jedna od velikih sila.

"Onog trenutka kada jedna od velikih nuklearnih sila negdje izbaci nuklearno oružje sve oklade padaju u vodu jer nema sumnje da će se svi ponovno pridružiti tom poslu", rekao je. Dodao je kako vjeruje da je "nuklearni test punog opsega malo vjerojatan".

Pročitajte više