Otmica broda s hrvatskim pomorcima sretno okončana

OTMICA trgovačkog broda "Benty", na kojem plovi i sedam hrvatskih pomoraca, a koji je otet u nedjelju u liberijskim vodama, okončana je i svi hrvatski pomorci dobro su, rekao je u utorak za Hinu Antonio Vegan iz tvrke Marin Consult, koja posreduje u zapošljavanju hrvatskih pomoraca.

"Otmica je okončana, izbjeglice su puštene i svi hrvatski pomorci koji se nalaze na brodu dobro su", rekao je Vegan, koji je bio u stalnom e-mail kontaktu s kapetanom broda Josipom Alborghettijem.

Brod još nije isplovio, jer ga je, kako je e-mailom javio kapetan, potrebno "temeljito srediti" i otkloniti kvarove.

Vegan je ranije kazao da bi brod nakon iskrcavanja izbjeglica trebao nastaviti put prema Gibraltaru.

Nekoliko desetaka liberijskih vojnika otelo je u nedjelju ujutro brod "Benty" ispred liberijske obale te natjeralo posadu da pristane u luku Harper, gdje se na brod ukrcalo oko 1.000 izbjeglica, uglavnom žena i djece.

Vojnici su od posade zatražili da izbjeglice, koje bježe iz područja najteže ugroženih građanskim ratom koji bjesni u Liberiji, prebaci u relativnu sigurnost glavnog grada Monrovije.

Prema e-mailu kapetana broda Josipa Alborghettija, dostavljenom Hini, u Monroviji je do 15 sati GMT iskrcano više od pola izbjeglica i počelo je iskrcavanje vojske.

Kapetan Alborghetti u e-mailu ističe da je sve sretno završilo i da su "svi OK".

Osobito ističe da su im "liberijske vlasti veoma zahvalne i jako ljubazne" prema njima te izražava zadovoljstvo što su spasili živote tisuće ljudi.

Kapetan javlja i da je brod devastiran, a članovi posade opljačkani, netko više, netko manje. Pedesetak vojnika koristilo je brodsku hranu, a odnesen je i sav inventar kuhinje.

Same izbjeglice donijele su hranu sa sobom i posadi nisu nimalo smetale, javlja kapetan.

Na brodu se rodio i jedan dječačić nazvan po brodu Benty, dodaje on.

Kapetan napominje da brod prije odlaska treba "temeljito srediti" i otkloniti kvarove.

Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova RH, brod "Benty" plovi pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina i u vlasništvu je "Societe Navale Guineene BP 522, s adresom vlasnika Conackry 1353, Republika Gvineja".

Pročitajte više