Otmica u sinagogi u Teksasu: Napadač ubijen, u Engleskoj uhićeno dvoje tinejdžera

U SKLOPU istrage otmice u sinagogi u Teksasu engleska policija je uhitila dvoje tinejdžera. Privedeni su u nedjelju navečer u Manchesteru. Za sada nisu poznate daljnje pojedinosti o dobu i spolu uhićenih maloljetnika.

Policijska postaja regije Greater Manchester priopćila je kako surađuje s lokalnim zajednicama i sudjeluje u istrazi SAD-a. Navela je kako je dvoje tinejdžera uhićeno "u sklopu istrage" i da su zadržani u pritvoru radi ispitivanja, piše BBC.

 

Otmičar ubijen tijekom sukoba s policijom

Podsjetimo, u subotu je britanski državljanin Malik Faisal Akram (44) uzeo četiri taoca i zatvorio ih u sinagogu u Colleyvilleu u Teksasu. Ubijen je tijekom sukoba s policijom. Američka policija navodi kako je Akram u SAD stigao prije dva tjedna.

Akramov brat Gulbar potvrdio je njegovu smrt u izjavi objavljenoj na Facebook stranici muslimanske zajednice Blackburn. Ispričao se žrtvama i rekao da njegov brat pati od psihičkih problema.

Metropolitanska policija ranije je potvrdila da su protuteroristički službenici u kontaktu s američkim vlastima i FBI-em. U sinagogi su bila četiri taoca, od kojih je jedan rabin. Otmičar je navodno bio brat Pakistanke osuđene zbog terorizma. Šest sati nakon početka krize jedan je talac pušten na slobodu, a kasnije su svi taoci oslobođeni.

"Umrijet ću. Čujete li me? Umrijet ću radeći ovo"

Na livestreamu, koji je ubrzo prekinut, moglo se čuti: "Umrijet ću. Čujete li me? Umrijet ću radeći ovo. Ne plačite za mnom." Kako javlja lokalni Star, muškarac je više puta, dok je livestream još radio, spomenuo svoju sestru i islam. Navodno je rekao i da ne želi da itko bude ozlijeđen, a spominjao je i svoju djecu. Prijenos je pratilo oko 8000 ljudi.

Čulo se da je otmičar tražio oslobađanje Aafije Siddiqui, pakistanske neuroznanstvenice koja trenutno služi 86-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, rekli su službenici za provođenje zakona lokalnim medijima. Siddiqui je osuđena za pokušaj ubojstva američkih vojnih časnika dok je bila u pritvoru u Afganistanu.

Pročitajte više