Otmičari sudanskog aviona pustili putnike, odustali od puta za Pariz te se predali

SUDANSKI putnički zrakoplov s 87 putnika jučer je nakon polijetanja otelo više muškaraca te su kapetana prisilili da sleti u Libiju. Broj otmičara još nije poznat, a svjetske agencije javljaju kako ih ima deset, a možda i više.

Oko 11 sati agencije javljaju kako su otmičari oslobodili putnike, no ne i posadu.

U 14 sati libijski su dužnosnici potvrdili kako su se otmičari predali.

Zrakoplov je letio iz glavnog grada Darfura Nyale prema Kartumu. Nakon što je skrenut s rute, egipatske vlasti odbile su dati dopuštenje za njegovo slijetanje te je zrakoplov bio prisiljen nastaviti let prema Libiji.

U zrakoplovu se nalazilo 87 putnika među kojima su i tri visoka člana bivšeg darfurskog pobunjeničkog pokreta koji su bili u skupini koja je 2006. s vladom potpisali mirovni sporazum.
Libijska novinska agencija javlja kako su otmičari jutros odbili pustiti djecu i žene, kao i da se u avion unese hrana. Također odbili su pružanje pomoći jednom putniku koji je ostao bez svijesti.

Traže gorivo za put u Pariz

Čelni čovjek aerodroma u Kufrahu, Khaled Sassia izjavio je za libijske medije kako otmičari ne žele pregovarati te da imaju samo jedan zahtjev: žele gorivo kako bi nastavili put do Pariza. Također, zatražili su kartu puta kojim mogu doći do glavnog francuskog grada.

D.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više