Otrov ide prema Hrvatskoj: Uginule ribe došle do Dunava

TEŠKO kemijsko zagađenje nastalo puknućem spremnika u tvornici aluminija u mađarskom gradiću Ajku došlo je i do Dunava, rekao je mađarskim medijima glasnogovornik mađarske službe za izvanredna stanja Tibor Dobson.

Objasnio je da je i u glavnom toku Dunava primijećeno više uginulih riba.

"Mogu potvrditi da smo primijetili sporadične gubitke ribe u glavnom toku Dunava. Pomor ribe je primijećen na mjestu gdje se rijeka Raab ulijeva u Dunav", rekao je i opravdao ovotjedna strahove da će ekokatastrofa iz Mađarske utjecati i na drugu po duljini rijeku Europe, odnosno na šest država nizvodno od Mađarske, uključujući Hrvatsku.

Onečišćenje u rijekama mnogo gore od očekivanog

U rijeci Marsal koja je pritok Rabe zabilježen je veliki pomor ribe. Dobson je rekao da je čitav ekosustav te rijeke uništen zbog visoke razine lužnatosti. Mađarski ured Svjetskog fonda za zaštitu prirode objavio je da je onečišćenje rijeke Marsal mnogo gore nego što se očekivalo. Ekipe hitne pomoći dijele letke s pozivima stanovništvu da ne love i ne jedu ribu iz rijeka Rabe i Marsal te da izbjegavaju kontakt s vodom.

Ribe su uginule i u rijeci Rabi, a na njenom ušću u Dunav izmjerena je pH vrijednost 9,1, objavile su službe za saniranje štete. Visoka i opasna lužnatost pokušava se smanjiti dodavanjem gipsa i kiseline. Zbog opreza, izvanredno stanje traje i dalje u Mađarskoj.

Hrvatske vode započele pojačan monitoring Dunava kod Batine

Naša Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je priopćila da je stručni tim Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije jutros započeo pojačani monitoring Dunava kod Batine zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj. Uzimaju se prvi pojačani uzorci vode iz Dunava, a nastavit će se svaki dan idućih tjedan dana, te nakon toga ovisno o procjeni i daljnjem razvoju situacije.

Iz regionalnog Ureda za katastrofe Republike Mađarske DUZS-u su javili da se i dalje radi na sanaciji sedam naselja zahvaćenih onečišćenjem. Državna uprava za zaštitu i spašavanje obaviještena je od strane Monitoring and Information centra EU Mehanizma za suradnju u civilnoj zaštiti kako mađarske vlasti drže situaciju pod kontrolom te kako za sada nisu zatražili međunarodnu pomoć.

Premijer: Mađarskoj treba stručna, a ne financijska pomoć

Policija je otvorila istragu o incidentu u kojem je poginulo četvero, nestalo petero, a ozlijeđeno 123 ljudi. Crveni mulj je počeo curiti u ponedjeljak nakon eksplozije spremnika u tvornici aluminija na zapadu Mađarske. Curenje je u međuvremenu zaustavljeno, ali se mulj i dalje širi.

Iz tvornice je isteklo oko milijun kubičnih metara mulja, a čišćenje, tijekom kojega će se morati ukloniti nekoliko centimetara kontaminiranog tla s preko 100 kvadratnih kilometara, potrajat će najmanje godinu dana.

"Mađarska je dovoljno jaka zemlja za borbu protiv posljedica takve katastrofe i ne trebamo financijsku pomoć iz inozemstva", rekao je te dodao da je njegova država otvorena za istraživanja koja će pomoći sanaciji posljedica teškog kemijskog zagađenja.

Također je rekao da nema smisla popravljati objekte u najteže pogođenim mjestima. "Nema smisla popravljati kuće, ovu zonu ćemo vjerojatno morati zatvoriti i izgraditi potpuno nova naselja", rekao je.

Lužnati mulj uzrokuje teške opekline. "Opekline nastale ovakvim kemijskim otpadom bi se mogle pokazati tek nakon nekoliko dana. Ozljede koje se čine tek površne s vremenom bi mogle mnogo teže oštetiti tkivo", upozorio je liječnik Peter Jakobus na državnoj televiziji. Mađarski ekolog Gergely Simon je objasnio da su opekline nastale zbog toga što je lužnatost mulja dosezala pH vrijednost 13. U međuvremnu je lužnatost mulja neutrallizirana pa je njen pH sada manji od 10.

Pročitajte više