Otvoren Festival znanosti

Festival znanosti, petodnevna priredba cilj koje je povećati zanimanje javnosti za događaje u svijetu znanosti, otvorena je večeras u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

Na više mjesta održat će se desetci izložaba, predavanja, radionica, tribina i razgovora, najviše iz područja robotike, umjetne inteligencije i astronomije.

Po riječima organizatora lanjski festival, posvećen 50. obljetnici DNK, posjetilo je pet tisuća ljudi, a prije početka ovogodišnjeg festivala njegove su web stranice izazvale više pozornosti nego lani.

Državni tajnik za visoko obrazovanje dr. Juraj Božičević u prigodi otvorenja festivala najavio je da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa više pozornosti posvećivati mjestu znanosti u javnosti.

Organizatori su British Council u Zagrebu, Tehnički muzej u Zagrebu, sveučilišta u Rijeci i Osijeku, gradovi i županije, te hrvatska ministarstva kulture i znanosti.

Posjetitelji će moći sudjelovati na radionicama e-škola Hrvatskoga prirodoslovnog društva i seizmološkim temama, igrati robotski nogomet i slično, a priređena je izložba knjiga i multimedijskog izdavaštva s više od 150 publikacija britanskih i hrvatskih autora.

Posjetitelji mogu pogledati i dokumentarne filmove o svemiru i planetu Zemlji.

Također će biti prikazan serijal dokumentarnih filmova HTV-a "Velikani hrvatske znanosti", posvećeni Hermanu Dalmatinu, Marku Antunu de Dominisu, Frani Petriću, Marinu Getaldiću i Ruđeru Boškoviću.

(Hina) xiluc yjn

Pročitajte više