OTVOREN MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U BERLINU

L

Projekcijom američkog filma "Could Mountain" otvoren je u četvrtak navečer 54. međunarodni filmski festival u Berlinu, na kojemu će biti prikazano preko 400 filmova od čega 23 filma u službenoj konkurenciji

Svečanom otvorenju, suprotno najavama, nisu prisustvovali Nicol Kidman i Jude Low koji u "Cold Mountainu" nose glavne uloge. Njemačka ministrica kulture Christina Weiss je prilikom otvaranja filmske radnike pozvala da svoj poziv iskoriste za zbližavanje različitih kultura..

U subotu će u službenoj konkurenciji biti prikazan i jedini hrvatski film na Berlinaleu "Svjedoci" redatelja Vinka Brešana. Najviše filmova u konkurenciji dolazi iz SAD-a.

U sklopu Belrinalea se održava i niz tematskih smotri filmova, a u Berlinu se istovremeno održava i Europski filmski sajam na kojem će biti ponuđeno dodatnih 400 filmova. Berlinale je najveći od tri europska filmska festivala u tzv. "A" kategoriji a karakterističan je i po velikom odazivu publike tako da se svake godine proda oko 400 000 ulaznica.

Ovogodišnji festival karakterizira manji odaziv filmskih zvijezda. Osim Nicole Kidman i Jude Lowa, svoj dolazak je otkazao i Nick Nolte. Dolazak na festival najavili su, između ostalih, i Jack Nicholson i Ethan Hawke.

Svečanost otvorenja je započela sa zakašnjenjem zbog prosvjeda studenata, koji već mjesecima prosvjeduju tražeći bolje uvjete na njemačkim sveučilištima.

Dodjela nagrada bit će obavljena 14. veljače, a festival se zatvara dan poslije tradicionalnim otvorenim danom za građane Berlina.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više