Otvorena birališta na presudnim izborima u Georgiji

OTVORENA su birališta za dva senatska mjesta u južnoj saveznoj državi Georgiji, presudna za stjecanje kontrole nad gornjim domom američkog parlamenta.

Izbori za dva mjesta u Senatu iz Georgije, koja oba trenutno drže republikanci, odredit će koja će stranka imati kontrolu nad tim domom američkog Kongresa.

Radi se o drugom krugu jer u prvom, 3. studenoga, nitko od kandidata nije osvojio 50 posto plus jedan glas. 

U prvoj utrci republikanski senator David Perdue (70) natječe se protiv znatno mlađeg demokrata Jona Ossoffa (33), bivšeg direktora tvrtke za snimanje dokumentarnih filmova kojem je jedino političko iskustvo rad za demokratskog kongresnika iz Atlante. 

Napeti rezultati prvog kruga

Perdue, odani saveznik Donalda Trumpa, u Senatu je od 2015.  U prvom krugu osvojio je 49.73 posto glasova, a Ossoff 47.95 posto. 

U drugoj se utrci republikanska senatorica Kelly Loeffler (50) natječe protiv crnačkog baptističkog svećenika Raphaela Warnocka (51) koji je nov u politici. On je u prvom krugu osvojio 32, a ona 26 posto glasova. 

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu. Pobijede li demokrati u obje utrke, omjer u Senatu bit će 50-50, ali u tom slučaju presudan glas pripada potpredsjednici Kamali Harris. 

Demokrati imaju kontrolu nad Zastupničkim domom i od 20. siječnja imat će nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden.

Trump i Biden došli u Atlantu

I predsjednik na odlasku Trump i izabrani predsjednik Biden u ponedjeljak su bili u kampanji u Georgiji. 

Biden je govorio u najvećem gradu Atlanti i poručio biračima da glasaju za Ossoffa i Warnocka jer su "Perdue i Loeffler lojalniji Trumpu nego stanovnicima Georgije".

Trump je bio u Daltonu i u 83 minute dugom govoru i dalje neutemeljeno tvrdio da je pokraden na izborima. 

U srijedu će zajednički zasjedati oba doma Kongresa kako bi potvrdili Bidenovu pobjedu na izborima.

Skupina Trumpovih lojalista planira "show" kojim će pokušati blokirati Bidenov izbor. Plan koji je podijelio Republikansku stranku nema izgleda za uspjeh, ali može malo prolongirati postupak. 

Birališta u Georgiji, koja je na predsjedničkim izborima tijesno glasala za Bidena, zatvaraju se u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, ali rezultati će se vjerojatno čekati danima. 

Pročitajte više